Deze website gebuikt cookies. Cookies zijn kleine bestanden die worden gebruikt om uw comfort bij het bezoeken van een website op een computer of mobiel apparaat te vergemakkelijken. Ze worden ook om technische redenen gebruikt.
Zoek je info over gezondheid of geneesmiddelen?
Op zoek naar nuttige en praktische informatie over gezondheid en diensten in je apotheek? Dan ben je op je juiste plek!
Mensen die lijden aan hooikoorts, herkennen het zeker en vast: na de winter zijn we o zo blij met die eerste mooie lentedagen, maar dan begint het gesnotter al. Wat kan je doen om je klachten te beperken en hoe kan je apotheker jou helpen?
Sinds 1 april kan je huisapotheker je een nieuwe dienst aanbieden: een medicatienazicht. Die persoonlijke begeleiding wordt volledig terugbetaald door je ziekenfonds.
De algemene verplichting om een mondmasker te dragen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen is opgeheven, maar een masker dragen blijft wel aanbevolen als er nauw contact is tussen patiënt en zorgverlener. Ook in de apotheek…
Jaarlijks kleurt maart blauw met lintjes, symbool voor de strijd tegen dikkedarmkanker. Die kanker is te genezen in 9 op 10 van de gevallen … als ze op tijd wordt opgespoord. Screening redt dus levens, en gelukkig bestaat er een snelle en simpele test.
In België komt baarmoederhalskanker niet zo vaak voor, omdat ons land veel aandacht besteedt aan de vroege opsporing van die aandoening. Wist je dat meer dan 90% van de gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen kan worden door een regelmatige opsporing? Aangezien de ziekte zich geleidelijk ontwikkelt, kunnen met uitstrijkjes abnormale cellen worden opgespoord voordat er kanker aanwezig is.
De ramadan start dit jaar op 23 maart en duurt tot 21 april. Tijdens die vastenperiode kan het lastig zijn om je medicatie op de juiste momenten in te nemen, bijvoorbeeld als je gewend bent om je geneesmiddelen bij de maaltijden in te nemen.
Als je naar de apotheek gaat voor advies of een voorschriftvrij product, dan zal de apotheker je enkele vragen stellen om je het juiste middel of advies te kunnen geven, of je eventueel door te wijzen naar je huisarts. Veel apothekers gebruiken daarvoor de WHAM-methode, die bestaat uit vier cruciale vragen.
Puistjes als tiener? Daar heeft bijna iedereen wel last van gehad. De puberteit is wat dat betreft een moeilijke periode. Maar dat betekent niet dat we er niets aan kunnen doen. Opstoten van jeugdacne mogen niet worden gebanaliseerd, omdat ze het moreel van tieners ernstig kunnen aantasten. En natuurlijk kunnen puistjes soms ook littekens nalaten.
Voor veel vrouwen betekent het naderen van de vijftigste verjaardag ook de komst van de (peri/pre-)menopauze. Net als de puberteit gaat die natuurlijke mijlpaal gepaard met allerlei hormonale veranderingen. De menopauze betekent een echte ommekeer, zowel lichamelijk als emotioneel, maar ze is geen ziekte!
In België leven meer dan een half miljoen mensen met een zeldzame ziekte. Een snelle diagnose en aangepaste behandeling laten helaas vaak nog op zich wachten. Laten we op 28 februari die zeldzame ziekten zichtbaar maken!
Vermoeidheid is een bekende ongewenste bijwerking van geneesmiddelen tegen allergie. De eerste geneesmiddelen tegen allergie die werden ontwikkeld, worden ook wel 'verdovende antiallergica' genoemd omwille van hun belangrijke slaapverwekkende effect op patiënten.
Eind vorig jaar kregen we Koning Winter al op bezoek en zijn veel mensen ziek geworden, van onschuldige verkoudheden tot longontstekingen. Bij sommige ziekten is het beter om jouw natuurlijke verdedigingssysteem z’n werk te laten doen en vooral veel te rusten en water of thee te drinken. Gebruik antibiotica pas wanneer je arts een diagnose heeft gesteld en deze geneesmiddelen nodig vindt.