Je geneesmiddelen afhalen met je identiteitskaart?

​Sinds 15 september kan je in de apotheek je geneesmiddelen die door een arts zijn voorgeschreven afhalen zonder een papieren bewijs van voorschrift.


Als je je medicatie moet ophalen bij een apotheek die niet je gebruikelijke apotheek is, zorg er dan voor dat je altijd een bewijs van je voorschrift bij je hebt, op je smartphone of op papier.


Sinds 15 september kan je in de apotheek je geneesmiddelen die door een arts zijn voorgeschreven afhalen zonder een papieren bewijs van voorschrift. Dit is wat sommigen de 'dematerialisatie' van voorschriften noemen. 

In dat geval zijn er twee mogelijkheden wanneer je naar de apotheek gaat:

  • Je hebt een digitaal bewijs van je voorschrift, dankzij een mobiele app die je op je smartphone hebt geïnstalleerd;

  • Je vertrouwt erop dat de apotheker het voorschrift van je arts afhaalt met je identiteitskaart.

Op het eerste gezicht lijkt die tweede oplossing de eenvoudigste, aangezien je je identiteitskaart altijd bij je hebt, in je portefeuille of je handtas. Maar… de verschillende computersystemen die apothekers toegang geven tot je voorschriften zijn niet onfeilbaar. 

Wanneer er zich een technisch probleem voordoet, en je hebt alleen je identiteitskaart bij, heeft je apotheker geen toegang tot je elektronisch voorschrift en loop je dus het risico dat hij je medicatie niet kan afleveren. De voorbije weken zijn er een aantal storingen geweest, waarvan sommige lang hebben geduurd. Bovendien zijn er ook problemen geweest met het lezen van bepaalde identiteitskaarten, waardoor de voorgeschreven geneesmiddelen niet correct konden worden afgeleverd.

Een goede raad

Als je je medicatie moet ophalen bij een apotheek die niet je gebruikelijke apotheek is - bijvoorbeeld 's avonds, tijdens de wachtdienst - zorg er dan voor dat je altijd een bewijs van je voorschrift bij je hebt, op je smartphone of op papier. Je kan je voorschriften thuis afdrukken via Mijngezondheid.be​, maar je kan ook altijd een papieren bewijs van voorschrift vragen aan je arts. Want de keuze om je voorschriften al dan niet te 'dematerialiseren' komt alleen aan jou toe. Jij beslist!​ 

Je vindt meer informatie over de verschillende opties via onderstaande link: 

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie