Acute middenoorontsteking

Vraag advies aan je apotheker

Vind een apotheek

Op deze pagina

Acute middenoorontsteking

Apotheek.be geeft algemene en beknopte informatie over de meest voorkomende ziekten. Deze informatie is geen medisch advies en vervangt ook niet een raadpleging bij een gezondheidsprofessional. Voor advies dat op jouw persoonlijke situatie en gezondheidstoestand is afgestemd, kan je contact opnemen met je arts en/of apotheker.

Klachten

Een acute middenoorontsteking komt meestal voor bij jonge kinderen. Door de opstapeling van vocht in het middenoor stijgt de druk op het trommelvlies en ondervindt je kind pijn. Wanneer de druk te hoog wordt, kan een gaatje in het trommelvlies ontstaan. Hierbij loopt het ontstekingsvocht (etter) uit het oor, wat we “loopoor” noemen. De druk zal dalen en de pijn zal snel verminderen. Het is ook mogelijk dat je tijdelijk minder goed hoort. Vaak zie je opgedroogde korstjes in de oorschelp of een vlek op het hoofdkussen of in bed.

Een middenooronsteking gaat vaak gepaard met koorts en andere klachten zoals prikkelbaarheid, onrustig slapen, een verminderde eetlust of zelfs buikpijn, diarree, overgeven of sufheid.

Oorzaken

Een acute middenoorontsteking wordt veroorzaakt door virussen en/of bacteriën. Meestal krijg je eerst een gewone verkoudheid of keelpijn en komt het virus zoals het verkoudheidsvirus vanuit je neus of keel naar je oor waardoor je een oorontsteking krijgt.

Genetische aanleg kan een rol spelen in het ontstaan van een middenoorontsteking. Contact met andere kinderen op school/thuis/kinderopvang verhoogt het risico op infecties.

Wanneer zeker naar de dokter?

  • Wanneer er na 1 week nog steeds vocht uit het oor komt.
  • Wanneer klachten binnen de 3 dagen niet verbeteren.
  • Wanneer je kindje jonger dan 3 maanden is en koorts heeft.
  • Wanneer je kindje jonger dan 6 maanden is en oorpijn heeft.
  • Wanneer je kindje jonger dan 2 jaar is en oorpijn heeft aan beide oren.
  • Wanneer je kindje ernstig ziek is (snelle achteruitgang, suf zijn, niet of weinig willen eten/drinken, …).
  • Pijn bij het aanraken van het oor, het bot achter het oor of als het oor lijkt te gaan afstaan van het hoofd.
  • Wanneer je kindje een afwijking van neus, keel of oren heeft en klachten die wijzen op een oorontsteking.
  • Wanneer de klachten na 2 dagen niet verbeteren nadat je bij je dokter geweest bent.

Behandeling

Een acute middenoorontsteking geneest meestal spontaan binnen een aantal dagen. Een goede oorhygiëne is belangrijk: het oor moet regelmatig drooggedept worden (geen wattenstaafje gebruiken). Na een week zijn de meeste klachten volledig verdwenen.

Een pijnstiller op basis van paracetamol zal de pijn en koorts verminderen. Bespreek het gebruik steeds met je arts of apotheker.

Antibiotica worden niet standaard voorgeschreven voor een acute middenoorontsteking.

Enkel in uitzonderlijke gevallen kan de dokter kiezen om antibiotica voor te schrijven om de duur van de pijn en de koorts te verkorten.

Orale antibiotica

  • Hierbij wordt amoxicilline het meest gebruikt en als volgt amoxicilline-clavulaanzuur. Cefuroxim of azithromycine kan gebruikt worden bij penicilline-allergie.
  • Bij kinderen die jonger zijn dan 2 jaar en een dubbele acute oorontsteking hebben.
  • Bij een loopoor met een spontane trommelvliesperforatie.
  • Bij kinderen met een hoger risico op complicaties:
    • Jonger dan 6 maanden
    • Afwijkingen aan neus, keel en/of oren (bv. palatoschisis of het syndroom van Down)
    • Recente operaties aan het oor (met uitzondering van trommelvliesbuisjes)
    • Een verzwakt immuunsysteem door een bepaalde aandoening of behandeling
  • Patiënten met ernstige algemene ziekteverschijnselen.
  • Wanneer je na 3 dagen behandeling met een pijnstiller zoals paracetamol met de juiste dosis en hoeveelheid nog steeds koorts en/of erge pijn hebt en de klachten niet verbeteren of verergeren.

Lokale antibiotica zoals ciprofloxacine oordruppels:

  • Worden ook voorgeschreven bij een loopoor met trommelvliesbuisjes om de duur van het loopoor te verkorten. Hierbij gebruik je oordruppels met een antibioticum tot het oor ‘s morgens bij het ontwaken droog en proper is.

Kinderen

Een middenoorontsteking komt vaak voor bij kinderen. Meestal geneest dit spontaan en is er geen behandeling nodig. Bij jonge kinderen of specifieke gevallen is het wel altijd noodzakelijk om naar je arts te gaan. Bekijk hiervoor zeker de rubriek ‘Wanneer zeker naar de dokter?’. Dien geen oordruppels toe zonder advies van je arts of apotheker. Vraag advies aan je arts of apotheker over pijnstilling en hoeveel je mag geven. Zorg dat je goed weet hoeveel je kindje weegt. Want vaak wordt de dosis bepaald op basis van het gewicht.

Zwangerschap en borstvoeding

Een middenoorontsteking kan voorkomen tijdens de zwangerschap. Gebruik geen oordruppels zonder advies van je arts of apotheker. Normaal geneest dit spontaan en is er geen behandeling nodig. Raadpleeg je arts als de oorontsteking niet vanzelf over gaat of je ernstige klachten hebt.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Een acute middenoorontsteking komt meestal voor bij jonge kinderen. Door de opstapeling van vocht in het middenoor stijgt de druk op het trommelvlies en ondervindt je kind pijn. Een middenooronsteking gaat vaak gepaard met koorts en andere klachten zoals prikkelbaarheid, onrustig slapen, een verminderde eetlust of zelfs buikpijn, diarree, overgeven of sufheid.

© APB 2024 Verantwoordelijke uitgever: Nicolas Echement

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)