In welke apotheken kan ik me laten testen op COVID?

​​​​​​​​​​​​​Personen met COVID-19-symptomen en terugkerende reizigers kunnen vanaf 1 november '21 ook terecht in de apotheek voor een COVID-19 sneltest. Deze sneltesten in de apotheek zullen gratis zijn​, want terugbetaald door het RIZIV. ​​​​


Op de kaart hiernaast vind je alle apotheken in België die snelle antigeentesten uitvoeren.  ​Alle informatie over sneltesten in de apotheek vind je in de folder  "Een COVID-19 sneltest bij je apotheker - Dit moet je weten!​"​​

(update: 22/03/2022)

Vanaf 1 november '21 mogen alle apothekers in België met de nodige opleiding ook van symptomatische burgers en terugkerende reizigers een COVID-19 sneltest afnemen. De test uitgevoerd in de apotheek is een snelle antigeentest die in ongeveer 15 minuten resultaat oplevert! De apotheken zijn vrij om deze dienst al dan niet aan te bieden en op welk moment.

Waar kan ik me laten testen?​


Zoek hier op de kaart een apotheek in jouw buurt die sneltesten uitvoert. ​ ​ Contacteer bij voorkeur altijd eerst je apotheek om te horen of je apotheek je kan testen en of je een afspraak moet maken of niet. 

​​

Bekijk op volledig scherm.

Wie kan getest worden in de apotheek?

1) Symptomatische personen

 • Enkel personen ouder dan 6 jaar met maximaal 5 dagen COVID-19 gerelateerde klachten kunnen getest worden in de apotheek met een sneltest. Wanneer je langer dan 5 dagen symptomen hebt is een sneltest niet betrouwbaar en dien je je te laten testen met een PCR test.

 • Heb je bepaalde symptomen en weet je niet of een test voor corona zinvol is, vul dan eerst even de online vragenlijst van de federale overheid in. Na het invullen van deze vragenlijst, krijg je dan een advies en kan je eventueel een CTPC code aanmaken om je te laten testen. ​

 • Een mogelijk geval van COVID-19 (zie gevalsdefinitie van Sciensanois een persoon met:

  • minstens één van de volgende hoofdsymptomen die acuut ontstaan zijn, zonder andere duidelijke oorzaak: hoest, kortademigheid, pijn op de borst, plots geur- of smaakverlies;

  • OF minstens twee van de volgende symptomen, zonder andere duidelijke oorzaak:​ koorts; spierpijn; vermoeidheid; neusloop; keelpijn; hoofdpijn; verlies van eetlust; waterige diarree; plotse verwardheid of val (Deze laatste 3 symptomen komen vaker voor bij ouderen, waar een acute infectie zich atypisch kan uiten). Opgelet: bij kinderen is enkel koorts zonder duidelijke oorzaak voldoende om de diagnose van COVID-19 te overwegen tijdens deze epidemie.

  • ​​OF verergering van chronische respiratoire symptomen (COPD, astma, chronische hoest…), zonder andere duidelijke oorzaak.


2) Reizigers of personen die een evenement wensen bij te wonen en een Covid Safe Ticket / Covid-19 certificaat nodig hebben.

 • Het is belangrijk dat je zelf voor je test nakijkt wat de vereisten zijn voor jouw reisbestemming of het evenement waaraan je wil deelnemen.

 • Indien je een PCR-test nodig hebt dien je een testcentrum (of arts) te raadplegen. 

 • Let op: ook de geldigheidsduur kan verschillen per reisbestemming. 

 • De laatste informatie kan je steeds terugvinden op diplomatie.belgium.be en reopen.europa.eu.

3) Terugkerende reizigers die na het invullen van de Passagier Lokalisatie Formulier (PLF, alleen verplicht bij terugkeer uit een land buiten de EU of de Schengenzone dat niet op de witte lijst staat)  een CTPC code ontvingen omdat ze zich moeten laten testen.


Waar kan ik mijn COVID-certificaat terugvinden?

De stappen die je moet volgen worden HIER uitgelegd.​​


Wat als je test positief is?

 • ​Ga in isolatie. De personen met wie je samenleeft hoeven niet in quarantaine te gaan of zich te laten testen (meer info op Info-coronavirus.be)

 • Je zal telefonisch gecontacteerd worden door contact tracing

 • Verlaat je huis pas na 7​ dagen als je minstens 3 dagen geen koorts meer hebt en niet benauwd bent of problemen aan je ademhaling hebt. 

 • Als je een positieve sneltest hebt afgelegd, krijg je 11 dagen laten (= op dag 12) een herstelcertificaat.​


Indien je negatief test voor COVID-19 maar toch ziek bent, dien je ook steeds een arts te raadplegen! Indien je zwanger bent, een verhoogd risico hebt op een ernstig verloop van COVID-19 of gezondheidsproblemen, dien je je steeds goed te laten opvolgen door een arts ongeacht het testresultaat.


Raadpleeg www.info-coronavirus.be voor meer informatie rond COVID-19.  


Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie