Osteoporose (botontkalking)

Vraag advies aan je apotheker

Vind een apotheek

Op deze pagina

Osteoporose (botontkalking)

Apotheek.be geeft algemene en beknopte informatie over de meest voorkomende ziekten. Deze informatie is geen medisch advies en vervangt ook niet een raadpleging bij een gezondheidsprofessional. Voor advies dat op jouw persoonlijke situatie en gezondheidstoestand is afgestemd, kan je contact opnemen met je arts en/of apotheker.

Klachten

Er zijn geen specifieke klachten bij osteoporose maar vaak wordt het opgemerkt doordat je sneller een gebroken bot hebt na een val.

Oorzaken

Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld langdurig gebruik van cortisone, kan osteoporose in de hand werken.

Door onvoldoende lichaamsbeweging en te weinig calcium in je voeding kan je sneller osteoporose krijgen. Ook een tekort aan vitamine D (dat de opname van calcium uit je voeding bevordert), roken, te veel alcohol kan bijdragen tot de ontwikkeling van osteoporose.

Tenslotte kunnen ook bepaalde ziektes, zoals aandoeningen aan de schildklier, diabetes, reumatoïde artritis, een invloed hebben op je botten.

Wanneer zeker naar de dokter?

Wanneer je recent een bot gebroken hebt en vermoedt dat je osteoporose hebt.

Behandeling

Bij osteoporose is de kans dat je een bot breekt bij vallen groter. Je kan geneesmiddelen innemen om ervoor te zorgen dat je botten niet nog brozer worden maar het is vooral belangrijk om te voorkomen dat je valt en je botten breekt. Door sommige geneesmiddelen is het mogelijk dat je wat sneller duizelig of slaperig bent waardoor je meer kans hebt om te vallen. Het is dus heel belangrijk dit goed te bespreken met je arts en apotheker Daarnaast vormt een gezonde levensstijl de basis voor sterke botten. Gezonde voeding (en rookstop), voldoende beweging, veel buiten komen (de belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht) zijn doeltreffende maatregelen om osteoporose te voorkomen. Osteoporose wordt behandeld met:

Andere combinaties zijn ook mogelijk:

In uitzonderlijke situaties kunnen ook andere geneesmiddelen zoals de selectieve oestrogeenreceptor-modulatoren (raloxifeen), teriparatide en monoklonale antilichamen (denosumab en romosozumab) voorgeschreven worden.

Kinderen

Kinderen krijgen in het algemeen niet te maken met osteoporose. Wanneer je kindje bij het vallen gemakkelijk botten breekt, bespreek dit dan met je arts. Deze kan nakijken of er een andere oorzaak is.

Zwangerschap en borstvoeding

De kans dat je al op jonge leeftijd osteoporose hebt is klein. Als je al in behandeling bent voor osteoporose of je hebt problemen met je botten, bespreek dit dan zeker met je arts.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Er zijn geen specifieke klachten bij osteoporose maar vaak wordt het opgemerkt doordat je sneller een gebroken bot hebt na een val.

© APB 2024 Verantwoordelijke uitgever: Nicolas Echement

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)