Migraine

Apotheek.be geeft algemene en beknopte informatie over de meest voorkomende ziekten. Deze informatie is geen medisch advies en vervangt ook niet een raadpleging bij een gezondheidsprofessional. Voor advies dat op jouw persoonlijke situatie en gezondheidstoestand is afgestemd, kan je contact opnemen met je arts en/of apotheker.

Klachten

Veel kinderen en (jong)volwassenen hebben wel eens last van migraine. Migraine is een vorm van ernstige hoofdpijn met tussentijdse intervallen die een halve dag tot 3 dagen kunnen duren. Enkele uren tot dagen voordat je hoofdpijn krijgt, kan je moe zijn, stemmingswisselingen ervaren, bepaalde voedselvoorkeuren waarnemen, spierpijn hebben of extra gevoelig zijn voor bepaalde geuren en geluiden.

Migrainehoofdpijn is meestal een bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd. Inspanning verergert de pijn. Het kan je dagelijkse activiteiten, zoals werken of naar school gaan, belemmeren. Sommige mensen hebben naast de hoofdpijn ook last van misselijkheid en zelfs overgeven en zijn gevoelig aan licht en geluid.

Vaak wordt er gesproken over migraine met of zonder ‘aura’. Een aura is het waarnemen van schitteringen, flitsen, vlekken of vervormde beelden net voor de migraine aanval. Hierbij kan je ook tintelingen, een dof of zwaktegevoel in je lippen, handen of één zijde van je lichaam ervaren. Deze fase voor de migraine duurt meestal niet langer dan 1 uur. De meeste mensen hebben migraine zonder dat ze eerst een aura hebben.

Oorzaken

We weten nog niet precies hoe het komt dat de ene persoon soms last heeft van migraine en de andere niet. Erfelijke factoren spelen zeker een rol.

Sommige vrouwen hebben last van migraine net voor of tijdens de maandstonden. Wanneer je enkel last hebt tijdens deze periode, hebben je hormonen vermoedelijk een invloed op het ontstaan van migraine.

Wanneer zeker naar de dokter?

Als je vermoedt dat je een migraine aanval met een aura hebt, maar de waarnemingen van je aura anders zijn dan normaal en/of je andere klachten hebt.

Als je aura langer dan een uur duurt.

Als je vaker last krijgt van migraine met aura’s.

Als je vaak last hebt van migraine of je veel hinder ondervindt van je klachten.

Behandeling

Jouw arts kan aan de hand van enkele specifieke vragen al dan niet de diagnose van migraine stellen, want er bestaan vele vormen van hoofdpijn.

Het is belangrijk om voor jezelf te onderzoeken welke factoren een migraineaanval uitlokken of verergeren. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een hoofdpijndagboek. Je arts of apotheker kan ook een lijst meegeven met de belangrijkste te vermijden uitlokkende factoren. We denken bijvoorbeeld aan stress, koffie, alcohol, een te lage suikerspiegel, sterke geuren, slaapstoornissen.

Wanneer je een migraine aanval hebt is het belangrijk om voldoende te rusten en geluid en licht te vermijden.

 • Geneesmiddelen bij een acute migraineaanval dien je in te nemen vanaf het moment dat je voelt dat de migraine aanval opkomt. Daarbij is het dus zeer belangrijk om een migraine aanval en de eerste tekenen snel te herkennen.
 • Bij een lichte aanval wordt vaak een pijnstiller zoals paracetamol
   of acetylsalicylzuur.
 • Een ontstekingsremmer zoals ibuprofen, naproxen of  diclofenac dat zowel pijn als ontsteking remt kan ook gebruikt worden bij een migraine aanval.
 • Wanneer je tijdens een migraine aanval ook last hebt van misselijkheid en/of overgeven kan de arts ook een gastroprokineticum zoals alizapride A03FA05, domperidone A03FA03 of metoclopramide A03FA01.
 • Bij ernstigere aanvallen worden vaak specifieke antimigrainemiddelen zoals triptanen (almotriptan N02CC05, eletriptan N02CC06, frovatriptan N02CC07, naratriptan N02CC02, rizatriptan N02CC04, sumatriptan N02CC01 of zolmitriptan N02CC03).

Geneesmiddelen om een migraineaanval te voorkomen

Wanneer je regelmatig (2 of meer aanvallen per maand) aanvallen hebt en de geneesmiddelen voor een acute migraine aanval niet of onvoldoende werken kan je arts je ook een geneesmiddel voorschrijven om te voorkomen dat je een migraine aanval krijgt. Hierdoor krijg je minder aanvallen en als je een aanvalt hebt zou deze minder ernstig moeten zijn dan zonder medicatie.

 • Β-blokkers (metoprolol C07AB02 en propranolol C07AA05 worden het vaakst gebruikt maar atenolol C07AB03 en bisoprolol C07AB07 kunnen ook voorgeschreven worden voor migraine.
 • Anti-epileptica (valproïnezuur N03AG01 en topiramaat N03AX11).
 • Flunarizine N07CA03
 • Amitriptyline N06AA09
 • Botulinetoxine M03AX01 en monoklonale antilichamen zoals erenumab N02CD01, fremanezumab N02CD03 en galcanezumab N02CD02 kunnen ook in uitzonderlijke ernstige gevallen van migraine gebruikt worden.

Kinderen

Migraine komt vaak voor bij kinderen. Vraag altijd raad aan je arts of apotheker voordat je je kind geneesmiddelen geeft.

Zwangerschap en borstvoeding

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het mogelijk dat je net minder of net meer last hebt van migraine. Bespreek met je arts of apotheker welke geneesmiddelen je veilig kan gebruiken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

- Migraine is een vorm van ernstige hoofdpijn met tussentijdse intervallen die een halve dag tot 3 dagen kunnen duren. Enkele uren tot dagen voordat je hoofdpijn krijgt, kan je moe zijn, stemmingswisselingen ervaren, bepaalde voedselvoorkeuren waarnemen, spierpijn hebben of extra gevoelig zijn voor bepaalde geuren en geluiden. Migrainehoofdpijn is meestal een bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd. Inspanning verergert de pijn. Het kan je dagelijkse activiteiten, zoals werken of naar school gaan, belemmeren. Sommige mensen hebben naast de hoofdpijn ook last van misselijkheid en zelfs overgeven en zijn gevoelig aan licht en geluid.

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)