Menstruatiepijn

Apotheek.be geeft algemene en beknopte informatie over de meest voorkomende ziekten. Deze informatie is geen medisch advies en vervangt ook niet een raadpleging bij een gezondheidsprofessional. Voor advies dat op jouw persoonlijke situatie en gezondheidstoestand is afgestemd, kan je contact opnemen met je arts en/of apotheker.

Klachten

Als vrouw in de vruchtbare leeftijd kan je tijdens of voor je menstruatie pijn of krampen in je buik, benen of rug ervaren. Daarnaast hebben veel vrouwen in deze periode ook last van hoofdpijn, moeheid, moodswings, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree en duizeligheid.

Oorzaken

De klachten ontstaan door het samentrekken van je baarmoeder.

Wanneer zeker naar de dokter?

Wanneer je zodanig veel last hebt dat je je dagelijkse bezigheden (naar school gaan, werken, …) niet kan uitvoeren.

Behandeling

Neem voldoende rust en zorg voor een gezonde levensstijl met gezonde voeding, voldoende beweging en slaap. Een warmtebron (bijv. een warmwaterkruik of een warm kersenpitkussen) tegen je buik of onderrug kunnen de ongemakken verzachten. Massages of bepaalde oefeningen kunnen ook helpen. De pijn kan zeer vervelend zijn maar gaat vanzelf terug over naarmate je cyclus vordert.

Wanneer je veel last hebt van menstruatiepijn kan een pijnstiller verlichting brengen.

Wanneer je heel veel last hebt is het ook mogelijk dat je arts je een anticonceptiepil voorschrijft. Deze zorgt dat je niet zwanger kan worden maar kan er ook voor zorgen dat je ongemakken tijdens of voor de menstruatie verminderen of zelfs volledig verdwijnen.

Kinderen

Jonge meisjes die nog geen menstruatie hebben, kunnen nog geen menstruatiepijn ondervinden. Wanneer oudere meisjes last hebben van menstruatiepijn, overleg je steeds met de arts wat de mogelijkheden zijn. Wanneer het meisje ook seksuele betrekkingen heeft, kan de anticonceptiepil ook een optie zijn.

Zwangerschap en borstvoeding

Wanneer je zwanger bent heb je geen menstruatie en kan je dus ook geen menstruatiepijn ondervinden. Als je borstvoeding geeft, overleg dan eerst met je arts of apotheker wat je mag innemen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Neem voldoende rust en zorg voor een gezonde levensstijl met gezonde voeding, voldoende beweging en slaap. Een warmtebron (bijv. een warmwaterkruik of een warm kersenpitkussen) tegen je buik of onderrug kunnen de ongemakken verzachten. Massages of bepaalde oefeningen kunnen ook helpen. De pijn kan zeer vervelend zijn maar gaat vanzelf terug over naarmate je cyclus vordert. Wanneer je veel last hebt van menstruatiepijn kan een pijnstiller verlichting brengen.

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)