Maagklachten

Apotheek.be geeft algemene en beknopte informatie over de meest voorkomende ziekten. Deze informatie is geen medisch advies en vervangt ook niet een raadpleging bij een gezondheidsprofessional. Voor advies dat op jouw persoonlijke situatie en gezondheidstoestand is afgestemd, kan je contact opnemen met je arts en/of apotheker.

Klachten

Wanneer over maagklachten gesproken wordt, dan is dit het geheel van brandend maagzuur, zure oprispingen en andere klachten zoals maagpijn en spijsverteringsproblemen.

Oorzaken

Maagklachten komen vaak voor. De meest voorkomende oorzaken zijn roken, voeding en stress.

Maagklachten kunnen ook ontstaan door gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals ontstekingsremmers en bloedverdunners. Bespreek zeker welke geneesmiddelen je gebruikt met je arts en apotheker.

Maagklachten kunnen ook ontstaan door bacteriën. Een typische bacterie die voor maagzweren en problemen kan zorgen, is Helicobacter pylori.

Wanneer zeker naar de dokter?

Als je één of meerdere van de volgende symptomen hebt:

  • Aanhoudend overgeven
  • Bloed overgeven
  • Zwarte, kleverige, teerachtige ontlasting met een kenmerkende geur
  • Moeilijk kunnen eten, problemen bij het slikken
  • Pijn bij het eten
  • Ongewild gewichtsverlies
  • Bloedarmoede (bloedarmoede kan je arts vaststellen en uit zich vaak in vermoeidheid en soms ook hoofdpijn, een versnelde hartslag en een algemeen gevoel van zwakte.)
  • Plotse, ernstige pijn
  • Koorts

Behandeling

Om maagklachten te verminderen, is het belangrijk een gezonde levensstijl aan te nemen. Probeer gezond en gevarieerd te eten en je maaltijden goed te verdelen over de dag. Eet bijvoorbeeld drie kleine, licht verteerbare maaltijden en enkele tussendoortjes. Beperk voedingsmiddelen of dranken die vaak maagklachten kunnen geven (zoals sterk gekruide gerechten, koffie en chocolade). Niet roken. Indien je te zwaar bent, dan kan vermageren helpen om je klachten te verminderen. Door problemen zoals stress aan te pakken, kunnen je maagklachten ook verdwijnen.

Als de klachten aanhouden, kunnen geneesmiddelen helpen. Enerzijds zijn er de geneesmiddelen die de aanmaak van maagzuur remmen en anderzijds zijn er ook de geneesmiddelen die het maagzuur neutraliseren en de maaginhoud dus minder zuur maken.

Geneesmiddelen die de aanmaak van het maagzuur remmen

Geneesmiddelen die het maagzuur neutraliseren

Wanneer er sprake is van een infectie met Helicobacter pylori, zal de arts een behandeling opstarten met antibiotica in combinatie met geneesmiddelen die de maagzuurproductie remmen.

Kinderen

Geef geen medicatie aan je kindje zonder advies van je arts en apotheker. Reflux komt vaak voor bij zuigelingen. Contacteer zeker je arts als je kindje niet goed groeit, drinkt of wanneer je ongerust bent.

Zwangerschap en borstvoeding

De meeste maagklachten tijdens de zwangerschap kunnen voorkomen worden door aanpassingen aan de levensstijl zoals het vermijden van vetrijke maaltijden, zure of gekruide voedingsmiddelen, koffie en van een liggende houding direct na een maaltijd of van voorover te buigen. Indien deze maatregelen onvoldoende zijn, kunnen geneesmiddelen gebruikt worden. Bespreek dit steeds met je arts en apotheker.

Tijdens de borstvoeding moet rekening gehouden worden met het feit dat sommige geneesmiddelen via de moedermelk ongewenst effecten kunnen veroorzaken bij het kind. Bespreek dit steeds met je arts en apotheker.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Om maagklachten te verminderen, is het belangrijk een gezonde levensstijl aan te nemen. Probeer gezond en gevarieerd te eten en je maaltijden goed te verdelen over de dag. Eet bijvoorbeeld drie kleine, licht verteerbare maaltijden en enkele tussendoortjes. Beperk voedingsmiddelen of dranken die vaak maagklachten kunnen geven (zoals sterk gekruide gerechten, koffie en chocolade). Niet roken. Indien je te zwaar bent, dan kan vermageren helpen om je klachten te verminderen. Door problemen zoals stress aan te pakken, kunnen je maagklachten ook verdwijnen. Als de klachten aanhouden, kunnen geneesmiddelen helpen.

© APB 2024 Verantwoordelijke uitgever: Nicolas Echement

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)