Keelpijn

Apotheek.be geeft algemene en beknopte informatie over de meest voorkomende ziekten. Deze informatie is geen medisch advies en vervangt ook niet een raadpleging bij een gezondheidsprofessional. Voor advies dat op jouw persoonlijke situatie en gezondheidstoestand is afgestemd, kan je contact opnemen met je arts en/of apotheker.

Klachten

Keelpijn is vervelend en kan pijn geven bij het slikken, eten en praten.

Zowel de (slijmvliezen in je) keel als de amandelen achteraan in je keel kunnen ontstoken zijn en voor klachten zorgen. Bij een keelontsteking is de keel achteraan in de mond rood en zijn er soms ook witte vlekjes of slijmen te zien. Gezwollen of pijnlijke klieren in de hals wijzen ook op een ontsteking. Keelpijn kan ook gepaard gaan met koorts, heesheid en stemverlies.

Keelpijn kan tevens een symptoom zijn van een verkoudheid. Dan zal je ook andere klachten hebben zoals hoesten, loopneus, verstopte neus, hoofdpijn en voel je je niet lekker.

Oorzaken

Meestal wordt keelpijn veroorzaakt door een infectie met een virus, bijvoorbeeld het verkoudheidsvirus of het virus dat klierkoorts veroorzaakt. Soms is de oorzaak een bacterie (streptokok) of soms ook een schimmel, bijvoorbeeld wanneer je puffers met cortisone gebruikt bij astma of COPD.

Soms kan je ook keelpijn krijgen door omgevingsfactoren (bijv. roken of droge lucht), reflux en allergie.

Daarnaast kan je ook keelpijn krijgen door verkeerd stemgebruik (bijv. veel roepen).

Wanneer zeker naar de dokter?

Als de keelpijn na 10 dagen nog niet over is.

Als je naast keelpijn nog ander klachten hebt zoals benauwdheid, piepend ademen, een snelle of moeilijke ademhaling, een blauwe/grauwe kleur in het gelaat, als je niet meer kan drinken of slikken, als je langer dan 3 dagen hoge koorts (>38°C) hebt. Als je gaat kwijlen of de mond niet meer goed open krijgt of als je ernstige pijn hebt aan 1 zijde van het hoofd, zijn dit ook signalen om je dokter te raadplegen.

Wanneer je een chronische ziekte hebt, een verlaagd immuunsysteem of wanneer je in behandeling bent voor een ernstige aandoening zoals kanker. Wanneer je heel ziek bent of je je zorgen maakt, neem je ook best contact op met je dokter.

Behandeling

Meestal gaat keelpijn vanzelf over binnen de 10 dagen en moet je geen medicijnen innemen.

Je kan keelpijn verlichten door regelmatig iets (koud) te drinken en op een tablet/snoepje te zuigen. Als dit onvoldoende helpt, kan je eventueel een pijnstiller zoals paracetamol innemen.

Lokale geneesmiddelen zoals zuigtabletten, keelsprays, mondspoelingen werken ontsmettend en kunnen de symptomen bijkomend verlichten.

Zuigtabletten:

Spray:

Mondspoeling:

Kinderen

Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen de 10 dagen. Dien geen geneesmiddelen toe aan je kind zonder advies van je arts of apotheker. De meeste producten tegen keelpijn mogen niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 6 jaar. Zorg dat je kind voldoende drinkt en rust en neem contact op met je arts als je kind andere klachten heeft of als je je zorgen maakt.

Zwangerschap en borstvoeding

Keelpijn gaat meestal vanzelf over binnen de 10 dagen. Gebruik tijdens je zwangerschap of bij borstvoeding geen geneesmiddelen zonder advies van je arts of apotheker. Zorg dat je voldoende drinkt en rust en neem contact op met je arts als je nog andere klachten hebt of als je je zorgen maakt.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Je kan keelpijn verlichten door regelmatig iets (koud) te drinken en op een tablet/snoepje te zuigen. Als dit onvoldoende helpt, kan je eventueel een pijnstiller zoals paracetamol innemen. Lokale geneesmiddelen zoals zuigtabletten, keelsprays, mondspoelingen werken ontsmettend en kunnen de symptomen bijkomend verlichten.

© APB 2024 Verantwoordelijke uitgever: Nicolas Echement

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)