Hooikoorts (pollenallergie)

Vraag advies aan je apotheker

Vind een apotheek

Op deze pagina

Hooikoorts (pollenallergie)

Apotheek.be geeft algemene en beknopte informatie over de meest voorkomende ziekten. Deze informatie is geen medisch advies en vervangt ook niet een raadpleging bij een gezondheidsprofessional. Voor advies dat op jouw persoonlijke situatie en gezondheidstoestand is afgestemd, kan je contact opnemen met je arts en/of apotheker.

Klachten

Hooikoorts, of ook wel seizoensgebonden allergische rhinoconjunctivitis, komt regelmatig voor. Dit is een allergische aandoening die klachten aan de slijmvliezen van de neus (niezen, neusloop, jeuk, neusverstopping) en ogen (roodhuid, jeuk en tranen) veroorzaakt. De klachten worden erger wanneer je meer in contact komt met stoffen waaraan je gevoelig bent. Sommige van die stoffen komen meer voor in een bepaalde periode waardoor het mogelijk is dat je slechts enkele weken per jaar last hebt van hooikoorts. Andere klachten zoals hoesten, een piepende ademhaling, kortademigheid, een jeukende keel, kriebelhoest, kunnen ook voorkomen. Klachten zoals vermoeidheid, koorts, een drukkend gevoel in het hoofd en een jeukende huid komen niet zo vaak voor maar zijn ook wel mogelijk.

Oorzaken

De oorzaak is een overgevoeligheid of allergie voorbepaalde stoffen die we allergenen noemen, zoals bijvoorbeeld pollen van bomen, grassen en planten. Je lichaam reageert abnormaal bij blootstelling aan deze stoffen waardoor je last krijgt van de typische hooikoorts symptomen. Je genen kunnen een invloed hebben op de kans dat je hooikoorts krijgt. Dezelfde klachten kunnen echter ook door een andere allergie komen.

Wanneer zeker naar de dokter?

Wanneer je denkt dat je hooikoorts hebt en je klachten niet vanzelf verminderen maar wel erg vervelend zijn. Je arts kan eventueel verder onderzoek doen met een huidpriktest of bloedonderzoek.

Behandeling

Bij hooikoorts is het belangrijk om blootstelling aan de stoffen die de allergische reactie veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Ook bij het plannen van je vakantie hou je best rekening met het seizoen en de bestemming. Hou de weersvoorspellingen en pollenkalenders in de gaten en beperk buitenactiviteiten op bepaalde momenten zoals op zonnige, winderige dagen. Maai zelf geen gras, hou ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten tijdens het pollenseizoen, draag eventueel een zonnebril en zorg ervoor dat je slaapkamer vrij blijft van allergenen zodat je nachtrust optimaal is. Was je handen na contact met mogelijke allergenen.

Hooikoorts moet niet behandeld worden en gaat vanzelf over maar doordat de klachten heel vervelend kunnen zijn en je levenskwaliteit hierdoor beïnvloed kan worden, kan er toch nood zijn aan medicatie die de symptomen verlicht. Antihistaminica remmen de typische allergieklachten.

 • Bij jeuk aan de huid kan een H1-antihistaminica (difenhydramine D04AA32) gebruikt worden.
 • Bij neusklachten:
  • Zoutoplossingen
  • Nasale corticosteroïden (fluticason R01AD12, mometason R01AD09 en triamcinolon R01AD11) worden het meest gebruikt. Deze helpen ook bij oogklachten. Ze zijn maximaal werkzaam na 3 à 10 dagen.
  • Nasale H1-antihistaminica (levocabastine R01AC02 en azelastine R01AC03) kunnen ook gebruikt worden.
  • Anticholinergica ipratropiumbromide R01AX03 wordt minder vaak gebruikt.
  • Ontzwellende neusspray: (oxymetazoline R01AA05, tramazoline R01AA09, xylometazoline R01AA07) kunnen enkel kortstondig (5 à 7 dagen) gebruikt worden.
 • Bij oogklachten:
  • Een neusspray met corticosteroïden geeft vaak goede resultaten.
  • Orale H1-antihistaminica worden ook vaak gebruikt.
  • Oogdruppels met H1-antihistaminica (azelastine S01GX07, epinastine S01GX10, levocabastine S01GX02, olopatadine S01GX09 en ketotifen S01GX08) kunnen ook gebruikt worden
  • Oogdruppels met inhibitoren van de mediatoren (Lodoxamide trometamol S01GX05 en cromoglicaat S01GX01) kunnen ook gebruikt worden.
  • Oogdruppels met corticosteroïden (fluorometholon S01BA07, dexamethason S01BA01, prednisolon S01BA04 en hydrocortison S01BA02) worden minder vaak gebruikt.
  • Oogdruppels met NSAID’s (ketorolac trometamol S01BC05, diclofenac S01BC03, indomethacine S01BC01 en nepafenac S01BC10) kunnen in uitzonderlijke gevallen ook kortstondig gebruikt worden.

Als je lenzen draagt dan laat je deze best uit als je last hebt van allergische klachten aan je ogen. Als je oogdruppels gebruikt vraag dan zeker ook aan je arts of apotheker of je deze mag inhouden of dat je ze bijvoorbeeld pas 15 minuten na het indruppelen terug mag insteken.

 • Naast de geneesmiddelen die je lokaal gebruikt kan je ook orale geneesmiddelen gebruiken tegen allergie.
  • H1-antihistaminica (bilastine R06AX29, cetirizine R06AE07, desloratadine R06AX27, ebastine R06AX22, fexofenadine R06AX26, levocetirizine R06AE09, loratadine R06AX13, mizolastine R06AX25, rupatadine R06AX28) worden het meeste gebruikt.
  • Leukotrieenreceptorantagonisten (montelukast R03DC03) en corticosteroïden kunnen uitzonderlijk ook gebruikt worden net zoals monoklonale antilichamen (omalizumab R03DX05).
  • Bij zeer ernstige allergische klachten kan men ook een langdurige behandeling starten waarbij men een allergeenextract van 1 of 5 grassoorten of berkenpollen op regelmatige basis gaat toedienen waarbij men de hoeveelheid steeds verhoogt waardoor je lichaam went aan de stoffen waarvoor je gevoelig bent.

Kinderen

Contacteer je arts als je denkt dat je kindje hooikoorts heeft, zeker als je merkt dat de klachten invloed hebben op het dagelijks functioneren, leren en slapen van je kindje.

Zwangerschap en borstvoeding

Contacteer je arts als je last hebt van hooikoorts en de klachten te storend zijn wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Bespreek altijd met je arts en apotheker welke geneesmiddelen je mag gebruiken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Bij hooikoorts is het belangrijk om blootstelling aan de stoffen die de allergische reactie veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Hooikoorts moet niet behandeld worden en gaat vanzelf over maar doordat de klachten heel vervelend kunnen zijn en je levenskwaliteit hierdoor beïnvloed kan worden, kan er toch nood zijn aan medicatie die de symptomen verlicht

© APB 2023 Verantwoordelijke uitgever: Nicolas Echement

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)