Hoest

Apotheek.be geeft algemene en beknopte informatie over de meest voorkomende ziekten. Deze informatie is geen medisch advies en vervangt ook niet een raadpleging bij een gezondheidsprofessional. Voor advies dat op jouw persoonlijke situatie en gezondheidstoestand is afgestemd, kan je contact opnemen met je arts en/of apotheker.

Klachten

Hoesten kan vervelend zijn maar is een natuurlijke en nuttige reflex van je lichaam. Door te hoesten verwijder je slijmen, stof en irriterende stoffen uit je keel, luchtpijp en longen.

Oorzaken

Meestal is een infectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid, de oorzaak van je hoest. Roken kan de hoest ook verergeren.

Je kan ook beginnen hoesten door bepaalde omgevingsfactoren zoals sigarettenrook, airco, uitlaatgassen of chemische producten. Ook andere stoffen waarvoor je allergisch bent kunnen ervoor zorgen dat je begint te hoesten.

Aandoeningen aan neus-keel-oren of aan de longen kunnen ook een hoest veroorzaken.

Wanneer je last hebt van reflux en je zure oprispingen hebt kan dit ook aanleiding geven tot een hoest.

Sommige geneesmiddelen kunnen ook een hoest veroorzaken.

Wanneer zeker naar de dokter?

  • Wanneer je langer dan 2 weken hoest.
  • Wanneer je bloed ophoest.
  • Wanneer je moeilijk kan ademhalen of een piepend geluid maakt bij het ademhalen.
  • Wanneer je koorts hebt (>38°C) gedurende 3 dagen.
  • Wanneer je in de war bent en suf/slaperig.
  • Als je pijn op je borst hebt.
  • Wanneer je veel moet hoesten en geen verbetering merkt

Behandeling

Hoest gaat meestal vanzelf over zonder behandeling. Zorg voor frisse lucht. Om de klachten te verlichten kan je warme dranken (zonder je te verbranden) drinken zoals thee met honing of op een dropje zuigen.

Soms kunnen geneesmiddelen die de hoest onderdrukken, ook wel de ‘antitussiva’ genoemd, gebruikt worden.

Deze geneesmiddelen zijn te verkrijgen zonder voorschrift:

Deze geneesmiddelen zijn enkel te verkrijgen op voorschrift:

Anderzijds kunnen ook mucolytica en expectorantia die de slijmen losmaken en verdunnen, gebruikt worden.

Kinderen

Bij kinderen onder de 6 jaar zijn geneesmiddelen die de hoest onderdrukken niet aangewezen. Bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar worden deze ook afgeraden. Bij oudere kinderen kan een arts beslissen toch iets tegen de hoest voor te schrijven maar vaak wordt dit ook niet gedaan bij banale klachten.

Geneesmiddelen die de slijmen verdunnen of losmaken kunnen wel al bij jongere kinderen gebruikt worden. Afhankelijk van de actieve stof in het product kan dit al vanaf 2 of 6 jaar. Vraag altijd raad aan je arts of apotheker.

Zwangerschap en borstvoeding

Bepaalde geneesmiddelen tegen de hoest zijn afgeraden. Veel siropen bevatten een niet te verwaarlozen hoeveelheid alcohol maar anderzijds bevatten sommige geneesmiddelen stoffen die schadelijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap en de borstvoeding. Bespreek altijd met je arts en apotheker welke geneesmiddelen je wel mag gebruiken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

- Hoest gaat meestal vanzelf over zonder behandeling. Zorg voor frisse lucht. Een warme drank zoals thee met honing of het zuigen op een dropje zal de klachten vaak verlichten. Soms kunnen geneesmiddelen die de hoest onderdrukken, ook wel de ‘antitussiva’ genoemd, gebruikt worden.

© APB 2024 Verantwoordelijke uitgever: Nicolas Echement

Vind een apotheek

Heb je een vraag over je gezondheid of je medicatie? Vraag advies aan een apotheker in je buurt.

Recent door jou geraadpleegde apotheken

Routebeschrijving {{item.addressDesc}}

Openingsuren

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen. Momenteel van wacht. Tijdens de nacht staan de apothekers van wacht ter beschikking voor alle dringende geneesmiddelen.
maandag Contacteer de apotheek voor haar openingsuren
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Diensten beschikbaar in de apotheek

{{service.desc}}

Voor persoonlijk advies geef je best altijd de voorkeur aan een contact in de apotheek. Indien je dat wenst, kan je bij sommige apotheken ook:

Een afspraak maken

Rechtstreeks een geneesmiddel of gezondheidsproduct reserveren

Doorklikken naar de website

In sommige zones van het land moet je naar een specifiek telefoonnumer bellen om te weten welke apotheek er nachtwacht heeft (zonaal tarief)