Een brandwonde is meestal een huidletsel. Andere dieper gelegen weefsels kunnen echter aangetast zijn.

Men heeft het over een thermische brandwonde wanneer ze door een intense warmtebron veroorzaakt is: een vlam, elektriciteit, de zon, water, brandende olie, enz. De energie die door de warmte vrijkomt verspreidt zich langzamerhand in de weefsels, zelfs wanneer er geen contact meer is met de bron.

Men heeft het over een chemische brandwonde wanneer ze door contact met een zure substantie, een corrosief product, enz. veroorzaakt werd. De chemische letsels vernietigen de cellen en verstoren het celmetabolisme, tot het zelfs niet meer werkt, waardoor er dan irreversibele schade optreedt.

In ieder geval moet de brandwonde eerst en vooral afgekoeld worden.

De afkoeling of 'cooling' verwijdert de warmte door de vrijgekomen calorieën te absorberen, isoleert de wonde van de lucht, verlicht de pijn, reinigt de wonde en voorkomt haar uitbreiding qua oppervlakte en in de diepte. 

Wat moet men in ieder geval bij een brandwonde doen?

  • De brandwonde snel afkoelen onder koud of lauw leidingwater, met behulp van een kraan, een douche of een tuinslang. 
  • De blaren niet openprikken.
  • Onder het water, kledij en juwelen verwijderen als ze niet aan de huid vastkleven. In geval van meervoudige brandwonden, de persoon uitkleden indien mogelijk.
  • De persoon in zittende of liggende houding en zo comfortabel mogelijk installeren, zonder de afkoeling te onderbreken en zonder op de verbrande zone te drukken.
  • Nooit een zalf op een brandwonde aanbrengen zonder medisch advies.

In geval van eenvoudige brandwonde (niet uitgebreid en niet diep)

  • De afkoeling gedurende 15 à 20 minuten aanhouden of tot de pijn verlicht is.
  • Indien de afkoeling onderbroken moet worden, de brandwonde met een vochtig doek afdekken. 
  • Indien mogelijk, hiervoor een verband gebruiken dat geschikt is voor de verzorging van brandwonden. Vraag raad aan je apotheker om je verbanddoos samen te stellen.

Indien je twijfels hebt omtrent de ernst van de brandwonde, gelieve je arts te raadplegen.

Bron: Eerste hulpgids – Belgisch Rode Kruis