Wat is de taak van de apotheker in de vaccinatiecentra?

​Een apotheker in het vaccinatiecentrum. Een functie die onontbeerlijk is. Maar wat doet de apotheker daar precies?​


Als apotheker en farmaceutisch expert zorgen we voor de volledige flow van de vaccins: vanaf het ogenblik dat ze geleverd worden tot het moment van vaccinatie.​


Een apotheker in het vaccinatiecentrum. Een functie die onontbeerlijk is. Maar wat doet de apotheker daar precies? Wij vroegen het aan Joke Opsomer, die de functie van farmaceutisch expert uitoefent in het vaccinatiecentrum van Mechelen Sint-Katelijne-Waver, gevestigd in de Nekkerhal.


Wat is je taak precies in het vaccinatiecentrum?
Als apotheker en farmaceutisch expert zorgen we voor de volledige flow van de vaccins: vanaf het ogenblik dat ze geleverd worden tot het moment van vaccinatie. Dat lijkt misschien heel eenvoudig, maar de vaccins moeten op de juiste temperatuur bewaard en klaargemaakt worden. Daar waken wij over. Van zodra de spuitjes klaar zijn om aan de vaccinator te bezorgen, wordt de coördinatie in hadden genomen door de medisch expert. Dat is een arts.​

Jullie maken de vaccins ook klaar, wat houdt dat eigenlijk in?
De vaccins worden in het vaccinatiecentrum geleverd in kleine 'flesjes' met de vaccinatievloeistof. Wij vullen met ons team van hieruit de verschillende spuiten. Zo worden de vaccins 'prikklaar' gemaakt. Het is belangrijk dat we daarvoor goede processen hebben: elk vaccin moet traceerbaar zijn en op de juiste plaats terechtkomen, men moet weten uit welk lot het komt, tot wanneer het houdbaar is, enz.

Er zit dus een grote logistieke flow achter de voorbereiding?
Wees daar maar zeker van! Goede afspraken maken goede vrienden … én goed klaargemaakte vaccins!
Werkfiches en protocollen zijn mijn stokpaardje, maar ik geloof er dan ook in dat dat zorgt voor een vlotte werking en goede kwaliteitsbewaking.

Daar zullen we aan denken als we ons prikje krijgen!
​Inderdaad. De vaccinatie zelf is het meest 'zichtbare' van het hele vaccinatieproces. Maar er komen heel wat andere processen bij kijken en daaraan dragen héél veel mensen hun steentje bij. Al die helpende handen zorgen ervoor dat jullie binnenkort allemaal op een vlotte manier gevaccineerd kunnen worden (of misschien al een prik gekregen hebben). En daar gaan we voor!
Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie