Mijn farmaceutisch dossier: oog voor mijn gezondheid

​Telkens de apotheker een geneesmiddel op voorschrift aflevert, is hij wettelijk verplicht om dat te registreren.​Wanneer je apotheker je een geneesmiddel aflevert, raadpleegt hij jouw farmaceutisch dossier. ​


Telkens de apotheker een geneesmiddel op voorschrift aflevert, is hij wettelijk verplicht om dat te registreren. Tenzij je bezwaar maakt, registreert de apotheker, in het belang van jouw gezondheid, ook bijkomende gegevens zoals geneesmiddelen zonder voorschrift en andere gezondheidsproducten. Al deze informatie wordt opgeslagen in jouw farmaceutisch dossier zodat de apotheker je steeds optimaal kan adviseren en eventuele problemen met jouw medicatie kan voorkomen. 

Doordat je apotheker bijhoudt welke geneesmiddelen je gebruikt en ook andere belangrijke gezondheidsinformatie registreert (allergieën, chronische aandoening…), kan hij jou beter adviseren en kan je erop vertrouwen dat hij mogelijke problemen met jouw medicatie kan voorkomen. Sommige geneesmiddelen gaan immers niet goed samen; ze kunnen elkaars werking tenietdoen of net versterken. 

Wanneer je apotheker je een geneesmiddel aflevert, raadpleegt hij jouw farmaceutisch dossier. Zo gaat hij in alle discretie na of de medicatie geschikt is voor jou en kan hij, indien nodig, overleggen met jouw arts. Je kan jouw dossier ook steeds zelf inkijken en gegevens aanpassen als dat nodig zou zijn. 

Een extra veiligheid 

Sinds 2014 kunnen Belgische apothekers relevante gegevens uit jouw farmaceutisch dossier ook ter beschikking stellen van een collega, indien je om welke reden dan ook niet terecht kan bij jouw vertrouwde apotheker. De dienstverlening, het Gedeeld Farmaceutisch Dossier, wordt gratis aangeboden en biedt je extra veiligheid overal in België, dus ook op vakantie aan zee of in het holst van de nacht bij de apotheker van wacht. Van de dienst genieten kan je door jouw toestemming te geven om gezondheidsgegevens te delen. Meer informatie over het Gedeeld Farmaceutisch Dossier? Klik hier!

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie