Stormloop op reservelijst COVID-vaccins

Als je in Vlaanderen en Wallonië of woont, kan je je sinds vandaag inschrijven op QVAX.be om sneller een COVID-vaccin te krijgen. Dat zorgde meteen voor een stormloop.


​De mensen met de hoogste prioriteit op de reservelijst krijgen voorrang.


Als je in Vlaanderen en Wallonië of woont, kan je je sinds vandaag inschrijven op QVAX.be om sneller een COVID-vaccin te krijgen. Dat zorgde meteen voor een stormloop met een digitale wachtrij van meer dan een uur. Vanochtend stonden al 75.000 Belgen digitaal aan te schuiven om zich te registreren op de wachtlijst, en dat werden er in de loop van de dag steeds meer.

Hoogste prioriteit

Wie voorbij de wachtrij raakt en zich registreert, is overigens nog niet zeker dat hij sneller een vaccin krijgt. De volgorde van vaccineren verloopt nog altijd per leeftijd of risicogroep. Op dit moment zijn de eerstelijnszorgverleners - huisartsen, tandartsen, thuisverpleegkundigen, apothekers, enz. - prioritair, evenals het personeel van zorginstellingen en 65-plussers. 

Als je op de wachtlijst staat, en er zijn vaccins op overschot omdat sommige mensen niet zijn komen opdagen, dan kan je een sms of e-mail krijgen met de uitnodiging om een aantal uren later naar het vaccinatiecentrum in je buurt te komen. Je moet die afspraak binnen het half uur bevestigen. Zo niet vervalt de uitnodiging en zal iemand anders worden opgeroepen. De mensen met de hoogste prioriteit (bv. de oudsten) op de reservelijst krijgen voorrang. Goed om weten ook: als je via de reservelijst een eerste prik gekregen hebt, kan je meteen een afspraak kunnen maken voor het tweede spuitje.  

Kom je via de reservelijst vroeger aan de beurt? 

“Niet noodzakelijk”, zegt Jan De Maeseneer van de Taskforce Vaccinatie. “Op dit ogenblik blijven er niet zo veel vaccins over voor de reservelijst. In de meeste vaccinatiecentra komen de meeste mensen naar hun afspraak en laten ze zich inenten. Er zijn altijd mensen die verhinderd zijn of om een andere reden niet kunnen komen. Dus blijft er een klein aantal vaccins over op het einde van de dag. En dan is het ook goed dat we die kunnen gebruiken, want je moet geen vaccins verloren laten gaan."

Naarmate er grotere groepen uitgenodigd worden en het aantal vaccinaties toeneemt, vergroot de kans dat er overschotten ontstaan omdat mensen niet komen opdagen of zich weigeren te laten vaccineren. 

Sommige vaccinatiecentra maken al gebruik van hun eigen lokale reservelijst. Die lijsten mogen blijven bestaan en gebruikt worden, al rekent de Taskforce Vaccinatie erop dat QVAX.be geleidelijk in de plaats komt van die plaatselijke lijsten. Deze week zal de nationale reservelijst al gebruikt worden in Roeselare en Deinze. Geleidelijk aan hoopt de Taskforce dat die over heel Vlaanderen zal worden uitgerold. Je kan je intussen wel al registreren op QVAX.be. Hoe je dat moet doen, lees je hier.

 

Inwoners van Brussel moeten nog even geduld uitoefenen: in de loop van april zet Brussel een eigen systeem op

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie