Pilootproject ‘testing in de apotheek’ verlengd

​​Het pilootproject in enkele Brusselse apotheken om een sneltest af te nemen in de apotheek bij symptomatische patiënten zonder huisarts of die niet naar een arts of testcentrum willen of kunnen gaan, wordt wegens succes verlengd!​


Er is een belangrijke groep symptomatische personen die zich niet laat testen", zegt projectcoördinator Barbara Verboven. “In de apotheek bereiken we mensen die zich anders niet zouden laten testen." ​


Eind maart is in een aantal Brusselse apotheken een beperkt pilo​otproject gestart waarbij de (opgeleide) apothekers snelle antigeentesten afnemen in de apotheek bij symptomatische patiënten die buiten het 'normale netwerk' vallen. Op een kleine maand tijd werden 356 Brusselaars getest in de 8 deelnemende apotheken. Dat leverde 50 positieve resultaten op, of ruim 14% (terwijl dat in de Brusselse testcentra 9 à 10 % is).

Er is een belangrijke groep symptomatische personen die zich niet laat testen", zegt projectcoördinator Barbara Verboven. “In de apotheek bereiken we mensen die zich anders niet zouden laten testen.

In de korte periode sinds de start van het pilootproject, werden al zeer positieve resultaten behaald. De mensen die zich in de apotheek lieten testen, waren ook vaak personen met een verhoogd risico op complicaties (65-plussers, zwangere vrouwen, kankerpatiënten, diabetici, mensen met ernstig overgewicht …) die aangaven dat ze niet naar een huisarts of testcentrum konden of wilden gaan. 

Dit bevestigt dat de apotheker zéér laagdrempelig is en burgers gemakkelijk hun weg naar de apotheek blijven vinden met gezondheidsklachten. Apotheken zijn lokaal verankerd en kunnen zeker ook complementair bijdragen in de gezamenlijke teststrategie." Begin mei gaf de overheid dan ook haar fiat om het pilootproject alvast te verlengen.

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie