Meer ongevallen met chemische producten door coronacrisis

Het aantal ongevallen met chemische huishoudproducten is door de coronacrisis fors gestegen. De FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum zijn daarom gestart met de campagne 'Lezen voor gebruik'.Jaarlijks gebeuren er in België ongeveer 10.000 ongevallen met chemische huishoudproducten. Vaak zijn kinderen het slachtoffer en de gevolgen kunnen ernstig zijn.​


Het aantal ongevallen met chemische huishoudproducten is door de coronacrisis fors gestegen. De FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum zijn daarom gestart met de campagne 'Lezen voor gebruik'. Die wil mensen aansporen om altijd eerst het etiket te lezen en hen bewust maken van de risico's.

Jaarlijks gebeuren er in België ongeveer 10.000 ongevallen met chemische huishoudproducten. Vaak zijn kinderen het slachtoffer en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Door de coronacrisis zitten we meer thuis en hebben we meer bleekwater, handgels en andere ontsmettingsmiddelen in huis. Daardoor piekt het aantal ongevallen.

Sinds maart noteerde het Antigifcentrum gemiddeld:

  • 5x meer ongevallen met handgels (in totaal 1003 ongevallen)
  • 3x meer ongevallen met andere ontsmettingsmiddelen (in totaal 565 ongevallen)
  • 2x meer ongevallen met bleekwater (in totaal 1024 ongevallen)
  • een kwart meer ongevallen met essentiële oliën (in totaal 595 ongevallen)

Alcoholhoudende handgels

Sinds de coronacrisis zijn alcoholhoudende handgels overal aanwezig. Door het hoge alcoholgehalte (>70%) kan zelfs een kleine inname al tot een ernstige vergiftiging leiden, zeker bij kinderen. Laat kinderen daarom enkel onder toezicht van een volwassene alcoholgel gebruiken. Ook bleekwater (javel) zorgt voor heel wat ongevallen in huis. Meng bleekwater of toiletreiniger nooit met andere producten. Er kunnen giftige dampen ontstaan.

Lezen voor gebruik!

Via radiospots en een (sociale) mediacampagne willen de FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum tonen hoe je ongevallen met chemische producten kan vermijden. Op de website Lezenvoorgebruik.be staan voorzorgsmaatregelen, de gevaarsymbolen en hun betekenis en een reeks animatiefilmpjes die herkenbare thuissituaties in beeld brengen. De brochure 'Lezen voor gebruik kan levens redden' staat vol praktische tips om ongevallen te vermijden.

Deze drie eenvoudige tips helpen je veilig om te gaan met chemische huishoudproducten:

  1. Bewaar die producten altijd buiten het bereik van kinderen.
  2. Sluit ze na elk gebruik onmiddellijk goed af.
  3. En … lees altijd het etiket aandachtig voor gebruik!

Wat er toch een ongeval gebeurt met chemische producten?Bel dan altijd eerst het Antigifcentrum op het gratis nummer 070 245 245. Daar krijg je professioneel advies.


 Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie