Je laten testen: wanneer, hoe, waar?

​​Weet je niet zeker wanneer je je moet laten testen? Of je nu symptomen hebt of op reis wil gaan, deze checklists bieden je een antwoord. Als je symptomen hebt of je wil naar het buitenland of naar België reizen, volg dan de testing- en quarantainemaatregelen. Klik op het beeld om het te vergroten.
Artikel bijgewerkt met de maatregelen die sinds 1 februari 2022 van toepassing zijn.

Heb je symptomen?

Als je symptomen vertoont, kan het noodzakelijk zijn om je te laten testen. In plaats van je (overwerkte) huisarts te contacteren, gebruik je beter de zelfevaluatietool die je zal adviseren of een Covid-19-test al dan niet noodzakelijk is.

Om meer te weten te komen over het type test dat je moet laten uitvoeren (PCR of antigeen), klik hier.

Is je test negatief? Blijf extra voorzichtig gedurende 1 week. Is je test positief, ga dan in isolatie gedurende minstens 7 dagen en geef de contactgegevens van je hoog-risicocontacten door.​

Klik op de flyer om die te vergroten 

Vertrek uit België

Wil je op reis gaan, maar ken je de regels voor je bestemming niet? Raadpleeg het advies van de EU per land of de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Het kan zijn dat een voorafgaande test noodzakelijk is.

​Terugkeer naar België

Vergeet bij je terugkeer in België niet je Passenger Locator Form in te vullen. Afhankelijk van het land of de regio waar je verbleven hebt, je verblijfsduur en je Covid Safe Ticket (CST), moet je je misschien laten testen of in quarantaine gaan.

Raadpleeg de infografiek van Sciensano om te weten welke testing- en/of quarantaineverplichtingen voor jou van toepassing zijn. ​

Klik op de flyer om die te vergrotenHoog-risicocontacten

Was je meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter in contact met een besmette persoon, ​en ben je ouder dan 12 jaar? Heb je geen symptomen?

Als je niet gevaccineerd bent, moet je 10 dagen in quarantaine. Na 7 dagen kan de quarantaine worden opgeheven als jetussen dag 7 en dag 10 elke dag een zelftest uitvoert en die negatief blijkt te zijn. 

Als je gevaccineerd bent, hangt de procedure af van wanneer jevoor het laatst gevaccineerd bent. Als je langer dan 5 maanden gevaccineerd bent en geen boosterdosis hebt gekregen, is een quarantaine van 7 dagen vereist. Die kan worden opgeheven vanaf dag 4 als je tussen dag 4 en dag 7 elke dag een zelftest doet en deze negatief is.

Klik op de flyer om die te vergrotenOnze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie