Huidkanker wordt een epidemie

Ongeveer 40% van alle kankers die vandaag ontdekt worden, is een type van huidkanker. In 2018 waren dit er 43.745 in België. Het is ook de kanker die het sterkst stijgt. 


​1 op de 5 Belgen krijgt vóór de leeftijd van 75 jaar huidkanker. 


Ongeveer 40% van alle kankers die vandaag ontdekt worden, is een type van huidkanker. In 2018 waren dit er 43.745 in België. Het is ook de kanker die het sterkst stijgt. Bovendien wordt de komende tien jaar opnieuw bijna een verdubbeling verwacht. De Stichting tegen Kanker trekt aan de alarmbel!​​​​

De Stichting tegen Kanker is al lang bezorgd over het toenemend aantal huidkankerdiagnoses. Al jaren zet ze in op sensibilisering van het publiek, financiële ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek en een verbod op zonnebanken. Maar dat volstaat niet.

Door de vergrijzing van de bevolking werd een aanzienlijke stijging verwacht. Maar de stijging is veel groter dan voorzien.  Ongeveer 40% van alle kankers die vandaag ontdekt worden, is een type van huidkanker. In 2004 waren er in ons land 11.000 gevallen. In 2018 waren dit er al 43.745 en als we zo verder doen, worden dat er meer dan 77.000 in 2030 voorspelt het Belgisch Stichting Kankerregister. Een belangrijke oorzaak van die toename is te wijten aan het zongedrag van de Belg maar ook de klimaatopwarming speelt een rol. Meer zonnige dagen betekenen meer blootstelling aan zonlicht.

Babyboomers, opgelet!

Door de aantasting van de ozonlaag werd een hele generatie (babyboomers) blootgesteld aan hogere straling. Het AHEF-gezondheidseffecten model (Atmospheric Health Effects Framework model) schat dat de belangrijkste effecten op de incidentie van huidkanker zich zullen voordoen bij de generatie geboren tussen 1960 en 1980 omdat zij de grootste cumulatieve straling kregen tijdens hun leven. Die generatie was zich sowieso minder bewust van de schadelijkheid van UV-straling. Vanaf de jaren 90 werden reizen naar de zon goedkoop en werden zonnebanken. Dat zorgde voor een hogere huidkankerincidentie vanaf 2010. België is trouwens een van de koplopers inzake zonnebankgebruik. Bruinen wordt bij een deel van de bevolking nog altijd geassocieerd met mooi of gezond. De meeste Belgen (> 60%) zijn lichte huidtypes en stellen zich meer bloot dan goed is voor hun huidtype. Ook buitenwerkers, sporters en kinderen zijn risicogroepen.

Druk op de zorg

De bijna verdubbeling van het aantal huidkankerdiagnoses om de 10 jaar verhoogt de druk op de zorg. Bij dermatologen worden de wachtlijsten alsmaar langer waardoor sommige patiënten een te late diagnose krijgen. Een systeem waarbij risicopatiënten eerst worden gediagnosticeerd, dringt zich op. De toekomst ziet er ook somber uit. Zo worden er 77.000 huidkankerdiagnoses voorspeld vanaf 2030. Dat betekent een gemiddelde stijging van 777 diagnoses per ziekenhuis en een 100-tal per dermatoloog.

De tsunami indijken is broodnodig. Daarom pleit de Stichting tegen Kanker voor een nationaal actieplan om het aantal huidkankers terug te dringen en ervoor te zorgen dat iedereen op tijd de juiste diagnose en de best mogelijke behandeling krijgt. De volledige aanpak staat beschreven in deze whitepaper.

Tips om huidkanker te voorkomen

Het is al langer bekend dat overmatige blootstelling aan UV-straling door zonlicht of ultravioletlampen (zonnebanken) een van de belangrijkste oorzaken is van huidkanker is. Vooral mensen met blauwe ogen, rood of blond haar en een blanke huid die gemakkelijk verbrandt, die moeilijk bruint of die in de zomer sproeten vormt zijn gevoelig voor huidkanker.

Vermijd zonnebanken en bescherm je lichaam tegen de zon met kleding, zonnebril, hoed of pet. Smeer je onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor van minstens 30. Smeer een half uur voor je naar buiten gaat een goede laag en herhaal dat na twee uur. Na zwemmen, zweten of afdrogen is opnieuw insmeren nodig. En blijf op het heetst van de dag (tussen 12 en 15 uur) best uit de zon omdat de UV-straling dan het hoogst is

Controleer je huid regelmatig. Opvallende en anderskleurige plekken of plekken die jeuken en bloeden, kunnen wijzen op huidkanker. Bultjes die groeien of wondjes die niet meer lijken te genezen ook. Leer je huid kennen zodat afwijkingen je opvallen. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Opgelet

De intensiteit van de uv-straling is het sterkste in de zomer, maar tegen dan heeft je huid zich al wat aangepast aan de zon. In de lente is de zon minder intens, maar dan je huid ook gevoeliger, omdat die in de winter amper zon ziet. Bescherm je dus ook in de lente, nu de zon (eindelijk!) van de partij is.  Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie