Het is nog niet te laat om je tegen griep te laten vaccineren!


Na de griepprik duurt het twee weken vooraleer je optimaal beschermd bent. Januari, februari en maart zijn de griepmaanden bij uitstek. Het is dus nog niet te laat om je te laten vaccineren bij je huisarts of op het werk.


​Wanneer je twijfelt om je te laten vaccineren of als je vragen hebt over griep of het vaccin, vraag dan jouw apotheker om advies. Hij zal de tijd nemen om al jouw vragen te beantwoorden.Op 6 december waren er al 2.056.861 griepvaccins afgeleverd in de Belgische apotheken, ofwel 5% meer dan vorig jaar. Vooral in de leeftijdsgroepen 50-65 jaar en jonger dan 50 jaar zien we een toename met maar liefst 15% en 13%. Toch zitten we nog niet aan de 75% vaccinatiegraad die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt bij risicogroepen. Al is het nog niet te laat om je te laten vaccineren...

Er is ​dus ​nog werk aan de winkel. Vooral bij: 

  • zwangere vrouwen, 
  • mensen met chronische aandoeningen, 
  • ouders van kinderen onder de 6 maand, en 
  • personen die onder één dak wonen met een risicopersoon

is er ruimte voor verbetering. Na de griepprik duurt het twee weken vooraleer je optimaal beschermd bent. Januari, februari en maart zijn de griepmaanden bij uitstek. Het is dus nog niet te laat om je te laten vaccineren bij je huisarts of op het werk.

Door de lockdown en de coronamaatregelen hebben we vorig jaar geen griepseizoen gehad. Daardoor hebben we minder antistoffen aangemaakt en zouden er deze winter meer mensen vatbaar kunnen zijn voor de griep. Experts vrezen voor de eindejaars-periode, want dat is een katalysator voor de griep. Vorig jaar konden we niet samenzijn, dit jaar wel. 

Nu ons land een moeilijke vierde coronagolf beleeft, kan een griepgolf zware gevolgen hebben. Vooral wie al verzwakt is, loopt een hoger risico. Daarom adviseren we kwetsbare groepen, die overigens in aanmerking komen voor terugbetaling door het RIZIV, om zich te laten inenten tegen de griep. Dat verkleint de kans om ziek te worden en het risico op complicaties.

Een sterke toename van het aantal griepinfecties tijdens de covid-pandemie betekent ook een extra belasting voor onze gezondheidszorg die al sterk onder druk staat. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano worden elk jaar een half miljoen Belgen getroffen door griep. Daarvan belanden er – afhankelijk van hoe zwaar de epidemie is – 5.000 tot 15.000 in het ziekenhuis. 

​​Wist je dat? 

Vanaf 1 oktober kan je het griepvaccin rechtstreeks bij je apotheker halen, zonder doktersvoorschrift. Bovendien wordt het griepvaccin grotendeels terugbetaald als je behoort tot een van de risicogroepen (65-plussers, mensen met een ernstige chronische aandoening, zwangere vrouwen, mensen met een BMI > 35, mensen die in de gezondheidszorg werken, …) of als je tussen 50 en 65 jaar oud bent.

Meer info over griep >> Griep is geen onschuldige infectie.Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie