Heb jij al jodiumtabletten in huis?

 Je kan die tabletten gratis afhalen bij je apotheker, met de nodige uitleg erbovenop!


Volgens een nieuwe studie van de Universiteit Antwerpen hebben de meeste inwoners van ons land echter geen jodiumtabletten in huis.


“Vlaming is slecht voorbereid op nucleaire ramp. Zelfs in de grootste risicogebieden heeft meer dan de helft van de gezinnen geen jodiumtabletten in huis", schreven verschillende Vlaamse media deze week. Nochtans kan je die tabletten gratis afhalen bij je apotheker, met de nodige uitleg erbovenop!

Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Via de luchtwegen of via besmet voedsel kan dat in het lichaam terechtkomen. De schildklier neemt dat jodium op, wat het risico op schildklierkanker verhoogt, vooral bij kinderen. Door op het juiste moment jodiumtabletten in te nemen, zorg je ervoor dat je schildklier verzadigd wordt met ­natuurlijk jodium en geen radioactief jodium meer opneemt.

Volgens een nieuwe studie van de Universiteit Antwerpen hebben de meeste inwoners van ons land echter geen jodiumtabletten in huis. Ook scholen zijn niet goed voorbereid op een nucleair ongeval, hoewel kinderen de belangrijkste doelgroep zijn.

Voor wie (niet)?

Als je binnen een straal van 20 kilometer rond een nucleaire site woont, haal je best jodiumtabletten in huis, vooral als je kinderen hebt. Hoe jonger je bent, hoe kwetsbaarder voor de gevolgen van radioactief jodium. Daarom krijgen gezinnen met kinderen en jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het advies om een doosje jodiumtabletten af te halen.

Wie ouder is dan 40 jaar behoort niet tot de doelgroepen, omdat het risico op schildklierkanker als gevolg van radioactief jodium, afneemt met de leeftijd. Terwijl het risico op nevenwerkingen bij de inname van jodiumtabletten toeneemt met de leeftijd.

Opgelet: jodiumtabletten innemen is alleen nuttig bij een nucleair ongeval. Neem ze nooit op eigen initiatief, maar enkel wanneer de overheid dat aanbeveelt informeren via de media en/of BE-Alert.

Meer info over jodiumtabletten vind je op de website nucleairrisico.be.

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie