Gebruik niet teveel ontsmettingsmiddelen!

​Door het coronavirus is de 'ontsmettings'-reflex snel de norm geworden. Maar een recente studie waarschuwt voor de toenemende resistentie van bacteriën en virussen tegen bepaalde ontsmettingsmiddelen.​


Gebruik enkel een ontsmettingsmiddel als het nodig is om bacteriën, virussen, gist of schimmel te verwijderen.​


De pandemie heeft ons gebruik van ontsmettingsmiddelen een enorm boost gegeven. We gebruiken en (soms) misbruiken ze zowel op onze handen als op alledaagse voorwerpen.

Een recente studie, in opdracht van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, waarschuwt voor het overmatig gebruik van die producten en de gevolgen die dat heeft. Door alles proberen te ontsmetten, worden de bacteriën en virussen die we proberen te bestrijden resistent. De ontsmettingsmiddelen worden dan minder doeltreffend en kunnen de micro-organismen niet meer onder controle houden!

Soms verliezen resistente bacteriën ook hun gevoeligheid voor bepaalde antibiotica, en worden ze dus resistent tegen die geneesmiddelen. Bij een bacteriële infectie zullen jouw antibiotica dan minder goed werken.

Enkele tips

De FOD Volksgezondheid geeft enkele tips om dergelijke resistentie te voorkomen.

Gebruik alleen ontsmettingsmiddel wanneer dat nodig is.

Poets je huis met een niet-desinfecterend schoonmaakmiddel. Kies enkel voor een ontsmettingsmiddel wanneer het nodig is om bacteriën, virussen, gisten of schimmels te verwijderen, bijvoorbeeld als er iemand uit je gezin ziek is.

Respecteer de gebruiksaanwijzingen:

  • gebruik de aangegeven dosis,
  • laat het product voldoende lang inwerken,
  • volg alle richtlijnen op het etiket en in de gebruiksaanwijzing, 
  • verlucht voldoende. Zet je ramen open.
  • Spoel na met proper water. Doe dit zeker voor oppervlakken of materialen waar je eten of drinken op zet, bijvoorbeeld de eettafel.

Voor meer info, klik hier. Vergeet ook niet de website lezenvoorgebruik.be te raadplegen voor een goed gebruik van chemische productenOnze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie