Gebeten door een teek? Stuur ze op voor analyse! 

​Scienscano, het Belgisch gezondheidsinstituut, volgt elk jaar het aantal tekenbeten op mensen in ons land.

​​


Sciensano analyseert voor dit onderzoek enkel teken die verwijderd zijn bij mensen.De zon schijnt, het gras groeit... en de teken bijten! Jawel, de lente betekent ook het begin van het tekenseizoen. En je kan maar best waakzaam zijn, want die kleine beestjes kunnen bacteriën en virussen overbrengen op ons. Voorkomen is beter dan genezen, dus bescherm je tegen teken en tekenziekten.   

Gebeten? Neem deel aan een studie  

Ben je toch gebeten? Als je een teek van je huid hebt verwijderd, stuur ze dan op voor onderzoek.  

Scienscano, het Belgisch gezondheidsinstituut, volgt elk jaar het aantal tekenbeten op mensen in ons land op via zijn website en de mobiele app 'TekenNet'. 

Ga naar de website of app, meld de beet en stuur de verwijderde teek tussen 1 april en 31 oktober 2021 gratis met de post naar Scienscano. Dat laat Scienscano toe om het aantal tekenbeten op mensen in België te evalueren en de aanwezigheid van ziektekiemen in teken te identificeren.  

Sciensano analyseert voor dit onderzoek enkel teken die verwijderd zijn bij mensen. Teken verwijderd bij huisdieren of teken die in de natuur werden gevangen, maken geen deel uit van de studie. 

De analyse van de teken gebeurt na de inzamelingsperiode. Daarom kan er geen persoonlijke feedback gegeven worden over welke ziektekiemen er eventueel aanwezig zijn in de teek die werd opgestuurd. 

De resultaten van de studie worden in de loop van 2022 bekendgemaakt op de website TekenNet

Voor meer info over de resultaten van vorige jaren, klik hier.   


Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie