Ga zelf na of een coronatest zinvol is

Sinds woensdag kan je via de online ‘Self Assessment Testing’-tool zelf nagaan of een COVID-19-test zinvol is. Wanneer dat het geval is, kan je een testcode aanmaken om een gratis coronatest te laten afnemen. 

​​​


Heb jij of de persoon voor wie je de vragenlijst invult milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, dan kan je een testcode opvragen om een coronatest te laten afnemen.​


Sinds woensdag kan je via de online 'Self Assessment Testing'-tool zelf nagaan of een COVID-19-test zinvol is. Wanneer dat het geval is, kan je een testcode aanmaken om een gratis coronatest te laten afnemen in een testcentrum of bij een apotheker in de buurt. Het is niet nodig om daarvoor naar je huisarts te bellen of gaan.

Via deze vragenlijst van de 'Self Assessment Testing'-tool kan je inschatten of coronatest zinvol is. De vragen houden rekening met je leeftijdsgroep, eventuele ernstige klachten en symptomen en of je de afgelopen zes maanden al corona hebt gehad. Op basis van je antwoorden verschijnt een advies. Dat kan zijn dat de kans op besmetting klein is en geen test nodig is, of dat de symptomen mogelijk kunnen wijzen op corona en er wel een test nodig is.

Testcode opvragen?

Heb jij of de persoon voor wie je de vragenlijst invult milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, dan kan je hier een testcode opvragen om een coronatest te laten afnemen. Daarvoor moet je je aanmelden met je eID of Itsme. De test- of CTPC-code word je per e-mail of sms toegestuurd. In de mail wordt ook uitgelegd hoe je een afspraak kan maken. In het testcentrum of bij de apotheker moet je een geprinte of opgeslagen versie van de vragenlijst voorleggen. De test wordt dan gratis uitgevoerd. Als je een test hebt laten afnemen, kan je het resultaat ervan later terugvinden via mijngezondheid.be.

Een apotheek in de buurt

Laat bij voorkeur een snelle antigeen-test afnemen bij een apotheker in de buurt zodat je meteen het resultaat krijgt. HIER vind je een overzicht van de apotheken waar symptomatische personen terecht kunnen voor een gratis sneltest. Ook mensen die geen symptomen vertonen, maar op reis willen gaan of een evenement willen bijwonen, kunnen in de apotheek terecht voor een sneltest. Die test wordt echter niet terugbetaald. Om te vermijden dat mensen misbruik maken van de gratis testcode om bijvoorbeeld naar een evenement te gaan, zal je maar één keer om de 11 dagen een testcode kunnen aanvragen.

Druk op de huisartsen

Met de 'Self Assessment Testing'-tool wil de overheid de druk op de huisartsen verlichten. Door het stijgend aantal besmettingen de voorbije dagen, werden zij overstelpt met vragen om getest te worden, waardoor de reguliere zorg in het gedrang komt. Wel wordt benadrukt dat de vragenlijst geen waardige vervanger is voor een medisch onderzoek. Als je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of je gezondheidstoestand snel achteruitgaat, is het best om contact op te nemen met een arts.​


Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie