Extra tegemoetkoming voor anticonceptiva

​Vrouwen die jonger zijn dan 25 jaar hadden al recht op een extra tegemoetkoming in de prijs van voorbehoedsmiddelen. Sinds kort is dat voordeel ook weggelegd voor vrouwen die recht hebben op de 'verhoogde tegemoetkoming' (VT-statuut), ongeacht hun leeftijd.


​De extra tegemoetkoming in de prijs van bepaalde voorbehoedsmiddelen wordt automatisch in de apotheek verrekend. Je hoeft enkel je identiteitskaart voor te leggen.​


Vrouwen van 24 jaar of jonger krijgen sinds 1 april een extra tegemoetkoming in de prijs van bepaalde voorbehoedsmiddelen. Op die manier wil de overheid de financiële toegankelijkheid tot anticonceptiva verbeteren en dus ongeplande zwangerschappen voorkomen. Sinds 10 september geldt die maatregel ook voor alle vrouwen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (VT-statuut; voorheen OMNIO-statuut en daarvoor WIGW-statuut).

De 'extra tegemoetkoming' is een tegemoetkoming bovenop de 'klassieke tegemoetkoming' van de verplichte ziekteverzekering. Op de lijst van voorbehoedsmiddelen die in aanmerking komen voor een extra tegemoetkoming staan niet alleen anticonceptiepillen, maar ook andere middelen: spiraaltjes, pleisters, implantaten, enz.

Het bedrag van de extra tegemoetkoming verschilt naargelang van het product op de lijst, maar stemt overeen met een bedrag van 3 euro per maand. Daardoor zijn heel wat voorbehoedsmiddelen van de '2e generatie' helemaal gratis. De extra tegemoetkoming wordt automatisch in de apotheek verrekend. Je hoeft enkel je identiteitskaart voor te leggen.

Wist je dat er ook een extra tegemoetkoming is voor de noodpil? Die bedraagt 9 euro per verpakking. Dat bedrag wordt eveneens automatisch in de apotheek verrekend, ook als je geen voorschrift hebt!


 


 

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie