COVID-zelftests in de apotheek

Het coronavirus verslaan en terug een normaal leven leiden... daar dromen we allemaal van. Om de verspreiding van het virus af te remmen, hebben we nu 3 essentiële sleutels: de afstandsregels naleven, de lopende vaccinatiecampagne en screening. En wat screening betreft, is er nieuws!​


​Vanaf volgende week zullen er zelftests beschikbaar zijn in de apotheken. De leveringen zullen echter geleidelijk gebeuren. Het is dus niet aangewezen om dinsdag voor dag en dauw naar je apotheker te gaan om ze te halen! ​Vanaf volgende week zullen er zelftests beschikbaar zijn in de apotheken. De leveringen zullen echter geleidelijk gebeuren. Het is dus niet aangewezen om dinsdag voor dag en dauw naar je apotheker te gaan om ze te halen!  

Wat is een zelftest?   

Een zelftest is, zoals de naam al zegt, een test die je alleen, thuis, kunt uitvoeren. Je moet dus niet naar een zorgprofessional of een labo gaan. Je krijgt het resultaat na ongeveer 15 minuten. Voorlopig hebben slechts 2 zelftests groen licht gekregen van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten). Dat zijn de enige die je zal vinden in een apotheek, waar je de garantie hebt dat je met een gevalideerde zelftest naar huis gaat.   

Gebruik ze correct!   

Zelftests zijn zogeheten antigeen-tests, die je zelf uitvoert met een neusswab (een soort wattenstaafje). Om doeltreffend te zijn, moeten ze natuurlijk correct worden uitgevoerd. Je apotheker zal je uitleggen hoe je ze moet gebruiken en wat je moet doen in geval van een positief resultaat (contact opnemen met je huisarts om een andere test uit te voeren, de zogenaamde PRC-test, en als ook die positief blijkt te zijn de procedure voor contact tracing op te starten).   

Net zo effectief als een PCR test?   

Zelftests bieden niet dezelfde zekerheid als de klassieke PCR-tests, maar ze zijn een hulpmiddel om te achterhalen of je heel besmettelijk bent (hoge virale lading). Als je symptomen hebt die op COVID kunnen wijzen, kan je best je huisarts contracteren en een PCR-test laten doen.   

Een zelftest per dag?   

Nee, je hoeft de deur niet plat te lopen bij jouw apotheker, want het is echt niet nodig om elke dag een zelftest te doen. Denk er eerder aan om dat te doen voordat je bijvoorbeeld jouw oma of een buurman helpt met boodschappen doen, voordat je naar een dokter gaat, of als je regelmatig contact hebt met klanten.   

Een negatieve test geeft je geen 'vrijgeleide' om op restaurant of naar de bioscoop te gaan (wanneer die weer open zijn). Je moet in ieder geval de preventieve maatregelen blijven naleven (handhygiëne, een masker dragen en afstand houden).   

Welke terugbetaling is er?   

De zelftests worden niet terugbetaald door het ziekenfonds, behalve als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming. Is dat bij jou het geval? Dan hoef je maar 1 euro per test te betalen. Je kan 2 zelftests per week en per gezinslid kopen, voor maximaal 2 weken per keer. Opgelet: die terugbetaling wordt pas tussen 8 en 12 april van kracht.​

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie