COVID-19 sneltesten in de apotheek, ook voor niet-inwoners!

Woon je niet in België, maar wens je toch een snelle antigeentest? Dit is nu mogelijk in de apotheek! ​


Je ontvangt een CTPC-code waarmee je je certificaat kan downloaden op mijngezondheid.be of op de applicatie CovidS​afe.Sinds donderdag 12 augustus kunnen ook personen die niet in België wonen zich in een apotheek laten testen en een COVID-19-certificaat krijgen om te reizen of een openluchtevenement met meer dan 1.500 mensen bij te wonen.

Als je de pincode van je eID (Belgische elektronische identiteitskaart) bent vergeten, geen Belgische eID hebt of geen toegang hebt tot het itsme-systeem, kan je apotheker je toch helpen en een snelle antigeentest op COVID-19 uitvoeren. Je ontvangt een CTPC-code (Coronavirus Test Prescription Code) waarmee je je certificaat kan downloaden op mijngezondheid.be of op de applicatie CovidSafeBE.

Hoe ontvang je je certificaat?

  1. Geef je mobiele telefoonnummer aan de apotheker die de test uitvoert.

  2. Je ontvangt je CTPC-code per sms en per e-mail (als je ook je e-mailadres hebt gegeven).

  3. Neem je CTPC-code en de laatste 4 cijfers van je gsm-nummer en ga naar mijngezondheid.be ('Testresultaat en Certificaat via CTPC-code') of naar de CovidSafeBE-applicatie ('Certificaat ophalen via CTPC'. Klik vervolgens op 'Nee', voer de CTPC-code in, gevolgd door de laatste 4 cijfers van het opgegeven mobiele nummer).

  4. Download je testcertificaat.


Als je je certificaat niet kan downloaden of afdrukken, kan je je apotheker vragen het voor jou af te drukken. Om privacy redenen mag hij/zij dit echter nooit rechtstreeks per e-mail naar jou sturen.

Let op: controleer van tevoren of het resultaat van een in een apotheek uitgevoerde snelle antigeentest voldoet aan de eisen van het land van bestemming of van het evenement dat je wilt bijwonen. Sommigen aanvaarden alleen een PCR-test, die niet in een apotheek maar in een testcentrum of door een dokter wordt uitgevoerd.

Het tijdstip van de uitgevoerde test is belangrijk, dus controleer dit ook. Afhankelijk van de bestemming moet de test minder dan 48 of 72 uur voor aankomst of vertrek worden uitgevoerd. Een overzicht van de vereisten per land vind je op de websites diplomatie.belgium.be en reopen.euro .

Ben je ervan overtuigd dat een snelle antigeentest geschikt is voor jou? Vraag je apotheker of hij/zij deze dienst aanbiedt, en op welke manier (met of zonder afspraak, op welke dag(en), tegen welke prijs...). Een goede raad: wacht niet tot het laatste moment om informatie in te winnen en maak zo nodig een afspraak! 

Twijfel je nog? Aarzel niet om de folder 'Een COVID-19 sneltest bij je apotheker? Dit m​oet je weten' te raadplegen. 


Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie