Berkenstuifmeel: drempel overschreden

Volgens AirAllergy, het nationaal aërobiologisch meetnet van Sciensano, heeft dat de aanwezigheid van berkenstuifmeel in de lucht sinds donderdag 24 maart de kritische concentratiedrempel overschreden. 


Net zoals bij de els en de hazelaar, lijkt het berkenseizoen op lange termijn steeds intensiever te worden.​


Volgens AirAllergy, het nationaal aërobiologisch meetnet van Sciensano, heeft dat de aanwezigheid van berkenstuifmeel in de lucht sinds donderdag 24 maart de kritische concentratiedrempel overschreden.

"Boven de kritische drempel van 80 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht, krijgen de meeste allergiepatiënten last van symptomen", zegt Ann Packeu, verantwoordelijke van de dienst Mycologie en aerobiologie bij Sciensano. In België zou minstens 1 op 10 mensen allergisch zijn voor berkenstuifmeel.

 

Klachten?

Voor de allergische bevolking leidt de stuifmeelgolf van de berk tot een boel onaangename klachten, zoals: een verstopte of lopende neus, jeukende ogen, een droge keel, een benauwd gevoel… Behalve proberen om niet in contact te komen met stuifmeel kan je weinig doen om die klachten te voorkomen. Heb je vooral last hebt van een lopende neus, dan kan je je neus spoelen met fysiologisch water. Ook een neusspray is een goede oplossing. Als je daarnaast ook voortdurend klachten hebt zoals jeukende ogen, hoesten, niezen, dan kan je de neusspray combineren met anti-allergische oogdruppels of met tabletten op basis van antihistaminica, een antiallergisch geneesmiddel. Vraag raad aan je apotheker!


Klimaatopwarming

Het berkenseizoen is relatief vroeg dit jaar. Het is moeilijk te voorspellen of dit seizoen even intens zal zijn als vorig jaar, omdat de hoeveelheid stuifmeel die jaarlijks wordt uitgestoten (zoals bij de meeste bomen) sterk varieert en soortspecifiek is. Net zoals bij de els en de hazelaar, lijkt het berkenseizoen op lange termijn steeds intensiever te worden. Dit verschijnsel, dat samenhangt met de geleidelijke stijging van de temperatuur, wordt ook elders in Europa waargenomen.

Ga voor meer informatie naar de website van Sciensano.  

Lees ook wat je kan doen tegen hooikoorts op apotheek.be

 
Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie