Bent u net terug van een reis of hebt u last van COVID-19-symptomen? Laat u gratis testen in een apotheek

​Vanaf maandag 1 november kunnen personen met COVID-19-symptomen en reizigers die terugkeren uit een risicogebied een snelle antigeentest laten uitvoeren in een apotheek.


Raadpleeg de lijst van apotheken die deze dienst aanbieden op de homepage van apotheek.be. Deze lijst is beschikbaar vanaf maandag 1 november.


​Vanaf maandag 1 november kunnen personen met COVID-19-symptomen en reizigers die terugkeren uit een risicogebied een snelle antigeentest laten uitvoeren in een apotheek. De tests zijn gratis, aangezien ze volledig worden terugbetaald door de ziekteverzekering.

Wie kan zich vanaf 1 november gratis laten testen?

  • Personen ouder dan 6 jaar die sinds maximaal 5 dagen symptomen vertonen die kenmerkend zijn voor COVID-19 (hoest, verlies van smaak of reuk, koorts, vermoeidheid, enz.) kunnen zich gratis laten testen in een apotheek.

    Het is aan de apotheker om te oordelen of de test in de apotheek kan worden uitgevoerd of dat u moet worden doorverwezen naar een arts of een testcentrum (bv. als u al langer dan 5 dagen symptomen vertoont). Het is ook aan de apotheker om te bepalen of u al dan niet voldoet aan de criteria voor een gratis test.


  • Reizigers die terugkeren uit een land of regio met een hoog infectierisico kunnen zich vanaf 1 november ook gratis laten testen in apotheken. Om in aanmerking te komen, hebben zij een CTPC-code nodig, die hen zal toegekend worden na het opsturen van het Passenger Locator Form.

Opgelet ! Als u geen COVID-19-symptomen heeft en niet uit een risicogebied bent teruggekeerd, kunt u zich ook in een apotheek laten testen, maar dan is de test wel betalend.

Over welk soort test gaat het?

De test uitgevoerd in de apotheek is een snelle antigeentest die in ongeveer 15 minuten resultaat oplevert. Het testresultaat wordt doorgegeven aan de Sciensano-databank. Indien u positief test, zal dit toelaten de contact tracing te starten. Indien u negatief bent, krijgt u een COVID-certificaat.

In welke apotheken kan u zich laten testen?

Vanaf 1 november kunnen alle apothekers die een opleiding volgden om deze tests uit te voeren, deze dienst aanbieden, maar zonder verplichting. Indien zij deze dienst aanbieden, moeten zij dit duidelijk aangeven in hun apotheek.

Als u zich wilt laten testen in een apotheek:

  • Raadpleeg de lijst van apotheken die deze dienst aanbieden op de homepage van apotheek.be. Deze lijst is beschikbaar vanaf maandag 1 november en zal regelmatig worden bijgewerkt.

  • Maak een afspraak met uw apotheker. Als hij/zij deze dienst niet aanbiedt of niet beschikbaar is op het gewenste tijdstip, zal hij/ zij u doorverwijzen naar een andere apotheek.

Ter herinnering: apothekers hebben al veel ervaring opgedaan met het uitvoeren van snelle tests. Sinds 12 juli bieden al meer dan 2 500 apotheken sneltesten aan asymptomatische mensen aan en 328 van hen hebben zelfs deelgenomen aan een proefproject om personen met COVID-19-symptomen te testen. ​Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie