Op muggenjacht

​​Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) volgen de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België van nabij op. En jij kan daarbij helpen.​


Tijgermug in zicht? Camera in de aanslag!​​​


​De zoektocht focust zich in het bijzonder op de zwart-wit gestreepte tijgermug (Aedes albopictus). Die soort komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar heeft zich ook gevestigd in regio's in Europa, Amerika en Afrika. De soort is al gesignaleerd in België, maar heeft zich nog niet gevestigd. De globale handel en transport van goederen, de opwarming van de aarde en het gemak waarmee de mug zich kan aanpassen, maken het voor de tijgermug wel gemakkelijk om naar onze contreien te komen.

Waarom op tijgermuggenjacht?​

De tijgermug opsporen helpt om de vestiging van de soort in ons land te vertragen, of zelfs te vermijden. Volgens Sciensano, zoek je best in de buurt van kleine plassen stilstaand water in je tuin in bloempotten, dakgoten en regentonnen en in autobanden, want daar legt de tijgermug haar eitjes."

Waarom is ze niet welkom?​

De tijgermug kan na het steken van een besmette persoon, virussen zoals dengue, chikungunya en zika overbrengen naar andere personen. Als ze zich bij ons vestigt, brengt elke persoon die besmet terugkeert van een reis een risico op lokale virusoverdracht met zich mee. De aanwezigheid van deze exotische mug monitoren laat dus ook toe om de impact op de volksgezondheid ervan te meten.

Doe je mee? 

Wil jij ook je steentje bijdragen aan de volksgezondheid? Als je een tijgermug vindt, kan je er een foto van maken en die opladen op de website www.MuggenSurveillance.be. Daarop vind je info om de tijgermug te kunnen identificeren en tips voor het maken van bruikbare foto's. Vervolgens zullen wetenschappers de soort van de mug bevestigen.  

Ogen open en camera in de aanslag!


Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie