Waarom laat je je best vaccineren tegen Covid?

​De meest gestelde vraag in de apotheek dit jaar? “Zou ik mij laten vaccineren tegen Covid?”JA! Tenzij je net die ene op meer dan 100.000 Belgen bent die allergisch reageert op het vaccin. En zelfs daar is het vaccinatiecentrum op voorbereid.


Heb je vragen of twijfels? Bespreek ze gerust met je apotheker.


De meest gestelde vraag in de apotheek dit jaar? “Zou ik mij laten vaccineren tegen Covid?” Het antwoord? Volmondig JA! Tenzij je net die ene op meer dan 100.000 Belgen bent die allergisch reageert op het vaccin. En zelfs daar zijn ze in het vaccinatiecentrum op voorbereid.

Missschien ben je al gevaccineerd? Proficiat. Je bent nu niet alleen beter beschermt tegen het virus, maar je bent ook minder besmettelijk voor anderen. Zoveel mogelijk mensen vaccineren is de enige manier om ervoor te zorgen dat die virussen in hun kot blijven.

Ben je nog niet gevaccineerd en heb je vragen of twijfels? Bespreek ze gerust met je apotheker. Die zal je een helder antwoord geven. Of raadpleeg de rubriek ‘Veelgestelde vragen’ op Laatjevaccineren.be. Wij serveren je hier alvast een selectie populaire Frequently Asked Questions.

 

Mag je je ook laten vaccineren als je…

 … zwanger bent of een kinderwens hebt? Zeker! Volgens de Hoge Gezondheidsraad is het veilig voor zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren, zowel met het vaccin van Pfizer, Moderna als dat van AstraZeneca. Het gaat immers telkens om niet-levende vaccins. Je laten vaccineren als je zwanger bent, is vooral aangewezen wanneer je meer risico loopt om besmet te worden (bv. als je in de zorgsector werkt) of een ernstige vorm van Covid te krijgen (bv. als je een chronische ziekte hebt).

 … borstvoeding geeft? Jazeker. Je hoeft de borstvoeding niet te onderbreken.

 … een allergie hebt? Jawel, tenzij je ooit een onmiddellijke of ernstige allergische reactie hebt gehad na een vaccin of na het innemen van een geneesmiddel. Ben je allergisch voor latex? Geen probleem, dat komt er niet aan te pas bij Covid-vaccins. Ook een allergie voor bv. penicilline of stuifmeel vormt geen enkel probleem om je te laten vaccineren.

 … kanker (gehad) hebt? Als je kanker gehad hebt, mag je gerust laten vaccineren. Als je in behandeling bent, neem je best contact op met de oncoloog om je vaccinatie zo goed mogelijk in te plannen.

 … al Covid gehad hebt? Absoluut. Als je besmet geweest bent, ben je maar enkele maanden immuun. Het vaccin beschermt je beter en die bescherming duurt ook langer.

 

Mag je gevaccineerd worden als je ziek of besmet bent?

  • Heb je een ernstige of langdurige ziekte? Dan doe je er zeker goed aan je te laten vaccineren. Niet alleen loop je dan nog weinig risico om Covid te krijgen, maar je bent ook beter beschermt tegen ernstige complicaties indien het virus je toch nog te pakken zou krijgen.

  • Ben je acuut ziek, bv. omdat je besmet bent met virus? Stel je vaccinatie beter uit tot 2 weken dagen na je genezing. Ben je besmet, maar heb je geen klachten? Wacht best tot 2 weken na je positieve test. Heb je meer dan 38° koorts? Wacht tot je koorts gedaald is.

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie