Waarom droogt je huid in de winter uit?

​​Heb je een droge huid of een gedehydrateerde huid? Die twee worden vaak met elkaar verward, maar er is een duidelijk verschil. En belangrijk: ze hebben een andere verzorging nodig.​


​'s Winters, met de verwarming aan, droogt onze huid meer uit. 


​Heb je een droge huid of een gedehydrateerde huid? Die twee worden vaak met elkaar verward, maar er is een duidelijk verschil. En belangrijk: ze hebben een andere verzorging nodig.

Een droge huid is een huidtype dat je van nature hebt. Je maakt minder huidvetten aan, waardoor je huid moeilijker vocht kan vasthouden. Een gedehydrateerde huid is een huidconditie en wijst op een tekort aan vocht in je huid. Het is een tijdelijk probleem dat bij iedereen kan voorkomen, ook bij vette huidtypes.

Hoe komt het?

's Winters, met de verwarming aan, droogt onze huid meer uit. En hoe ouder we worden, hoe meer last we daarvan krijgen. Met de jaren maakt onze huid minder talg (vet) aan. Ook water en zeep wassen het natuurlijke vetlaagje van je huid weg. Als je veel doucht of lang in een heet bad zit, kunnen je talgklieren het niet meer bijbenen en droogt je huid uit. Dat is ook zo als je je handen vaak wast met water en zeep - en wie doet dat niet in coronatijden? Ook je lippen zijn heel gevoelig voor droge lucht omdat ze bijna geen talgklieren bevatten en dus ook geen beschermend vetlaagje. Bovendien is het bovenste laagje van je lippen heel dun, waardoor ze sneller uitdrogen. Droge lippen komen vaker voor in de winter.

Waarom verergert het in de winter?

De koude lucht laat sporen na. Je bloedvaten vernauwen en de doorbloeding van je huid verslechtert. Ga dus niet onbeschermd de koude in. Maar opgelet: het grootste gevaar zit binnen… Hoe lager de temperatuur buiten, hoe minder waterdamp de lucht kan bevatten. Omdat de verwarming aanstaat, wordt de lucht in huis verwarmd waardoor ze nog droger wordt. De laagste luchtvochtigheid krijg je als het buiten droog, zonnig en koud is, de verwarming hoog staat en je veel ventileert. Als je de ramen op een kier zet, haal je immers droge lucht naar binnen en daalt de luchtvochtigheid in huis nog meer. 

Drie tips: zet de verwarming niet te hoog, ventileer minder en zorg voor vochtigere lucht in huis. Hang een bakje water aan de radiator, zet geen deksel op de pan als je rijst of aardappelen kookt, gebruik je dampkap niet, laat de badkamerdeur op een kier staan na het douchen,…

Wat kan je zelf doen?

Heb je een aangeboren droge huid, gebruik dan een vettige zalf of crème. Heb je een gedehydrateerde huid, kies dan een hydraterende (vocht inbrengende) zalf, crème of lotion. Gebruik die zeker na het douchen en verzorg ook je handen. Heb je een gevoelige huid? Kies dan een product zonder parfum. Droge handen? Gebruik rubberen handschoenen bij het poetsen of afwassen. Heb je last van droge lippen? Trek de velletjes er niet af en maak je lippen niet vochtig met je tong, want daarmee maak je het alleen maar erger. Bescherm je lippen met vaseline, cacaoboter of een lippenbalsem die je meerdere keren per dag aanbrengt. Doe dat zeker als je naar buiten gaat. Smeer je lippen ook in voordat je gaat slapen, dan kunnen ze 's nachts herstellen.

Wat kan je apotheker doen?

Die kan je advies geven over de producten die het meest geschikt zijn voor jou, afhankelijk van je huidtype. Je apotheker zal je ook graag vertellen hoe en wanneer je die producten het best gebruikt.

 


Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie