Hoe werkt de vaccinatie?

​Ons lichaam heeft een “antiindringer" systeem dat zeer effectief is… als het de aanvaller tenminste kent. Met vaccinatie geven we eigenlijk die info aan dat systeem, zodat ons lichaam zijn verdedigingssysteem kan “bewapenen".


​Omdat de microbe compleet onschadelijk is gemaakt (sommige vaccins bevatten zelfs slechts minuscule deeltjes), kunnen we er niet ziek van worden en maakt ons immuunsysteem er meteen korte metten mee.


​Vaccins zijn een speciaal type geneesmiddelen die meestal worden toegediend met een naald. Ze zijn speciaal want ze bevatten geen enkel bestanddeel dat ons moet “genezen". Logisch zul je vast zeggen, want ze worden meestal toegediend als je in goede gezondheid verkeert. Maar hoe werken ze dan? Beeld je in dat we aan de politie de identiteit van een gevaarlijke crimineel kunnen geven, lang voordat hij effectief toeslaat… Wel, op een zekere manier is dat hoe vaccinatie werkt! Ons lichaam heeft een “antiindringer" systeem dat zeer effectief is… als het de aanvaller
tenminste kent. Met vaccinatie geven we eigenlijk die info aan dat systeem, zodat ons lichaam zijn verdedigingssysteem kan “bewapenen". 

HET PRINCIPE VAN VACCINATIE:
1) Met vaccinatie brengen we ongevaarlijke deeltjes van een microbe (bacterie of virus dat schadelijk is voor onze gezondheid) in ons lichaam om daarop een reactie te vormen.
2) Ons immuniteitssysteem zal de microbe identificeren als een ongewenste indringer en onze verdediging activeren om de microbe te vernietigen. Het zal die verdedigingsactie ook opslaan in z'n geheugen.
3) Op die manier is ons lichaam (of organisme) klaar om zich snel te verdedigen als de “echte" microbe aanvalt. Ons immuniteitssysteem herkent dan de microbe en maakt snel de juiste antilichamen aan om die te neutraliseren. Zo zal de microbe geen tijd hebben om zich voldoende te vermenigvuldigen en ons ziek te maken.

Meer weten? Surf naar Laatjevaccineren.be​
 

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie