Hoe kan een tabakoloog je helpen bij het stoppen met roken?

‘Wereld Anti-Tabaksdag’ nadert en zorgverleners doen er alles aan om je te helpen stoppen met roken!


De mutualiteit betaalt per jaar 4 uur aan consultatie bij een erkende tabakoloog terug.


‘Wereld Anti-Tabaksdag’ nadert en zorgverleners doen er alles aan om je te helpen stoppen met roken! Gedurende de hele maand mei staat ‘rookstopbegeleiding’ centraal in de apotheek en kan je er terecht om de verschillende opties die je kunnen helpen bij het stoppen met roken te bespreken.

Nog een extra boost nodig? Waarom raadpleeg je geen tabakoloog?

 

Prof. dr. Hedwig Boudrez is psycholoog, gedragstherapeut, hypnotherapeut én praktiserend tabakoloog. Hij vertelt ons wat een tabakoloog kan betekenen voor mensen die willen stoppen met roken.

 

Wat doet een tabakoloog in de praktijk?
“Een tabakoloog begeleidt je op een deskundige manier in het rookstopproces, rekening houdend met jouw specifieke situatie en mogelijkheden. Wat is jouw motivatie? Heb je al een stoppoging achter de rug? Wat ging toen goed? Wat ging minder goed?

 
Samen werken we aan een rookstopplan op maat en krijg je begeleiding. Ook na herval ben je welkom. Stoppen met roken is immers een proces van vallen en opstaan.”


Is een tabakoloog dan een psycholoog?
“De meeste tabakologen zijn inderdaad psychologen, zoals ik. Maar ook andere zorgverleners kunnen een bijkomende opleiding volgen om mensen te helpen stoppen met roken, denk aan artsen, apothekers, tandartsen, kinesisten …


Tabakologen geven niet alleen psychologische ondersteuning, ze kennen alle mogelijke hulpmiddelen en geneesmiddelen om je bij te staan in het stoppen met roken en zullen die ook aanraden indien nodig.”


Hoeveel sessies heeft een roker gemiddeld nodig bij een tabakoloog?
“Dat hangt af van persoon tot persoon. De mutualiteit betaalt per jaar 4 uur aan consultatie bij een erkende tabakoloog terug. De eerste sessie duurt ongeveer drie kwartier tot 1 uur, latere sessies kunnen een halfuur of soms zelfs maar een kwartier duren.”


Gaat het om individuele begeleiding of in groep?
“Beide zijn mogelijk. Vaak organiseren gemeenten of bedrijven groepsessies. Soms is dat voor de roker een eerste kennismaking met een tabakoloog en volgt die persoon daarna enkele individuele sessies. Maar het omgekeerde kan zeker ook, dat iemand eerst individueel bij een tabakoloog te rade gaat en zich dan aansluit bij een groep. De keuze is vrij.”


Hoe lang duurt het voor je de voordelen ondervindt van stoppen met roken?
“Al na 20 minuten! De bloeddruk en de bloedsomloop in de handen en voeten verbeteren snel. Na 8 uur wordt de zuurstofvoorziening in het bloed weer normaal. Na 24 uur beginnen de longen zich te reinigen - je kan wat meer gaan hoesten de eerste weken, dat is normaal en zelfs gezond. 48 uur na de laatste sigaret zullen je reuk en de smaak verbeteren. En ga zo maar door …”


Veel mensen hebben wat ‘schrik’ voor extra kilo’s bij het stoppen met roken. Is gewichtstoename onvermijdelijk?
“Vaak brengt rookstop inderdaad enkele extra kilo’s met zich mee. Dat heeft verschillende oorzaken. Een verhoogde eetlust is een ontwenningsverschijnsel door de verminderde inname van nicotine. Ook zal je metabolisme weer normaal functioneren en dus wat vertragen. Gemiddeld komt iemand die stopt met roken, na een jaar 4,7 kg bij. Nicotinevervangers (zoals onder andere nicotinepleisters of nicotinekauwgom) kunnen helpen om gewichtstoename te beperken.”


Hebt u nog bijkomende tips voor onze lezers die willen stoppen met roken?
“Wie wil stoppen met roken kan zich best voornemen om gezonde leefgewoontes aan te nemen. Door regelmatig te bewegen en gezond te eten zal de gewichtstoename beperkt blijven. Vraag raad aan je arts, je apotheker of een tabakoloog. Zij kunnen je met het juiste advies op weg zetten naar een rookvrij leven.”

 

Klik hier voor de lijst van erkende tabakologen.

 

 

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie