Hoe en wanneer je medicatie nemen tijdens de ramadan?

​ Tijdens de ramadan kan het lastig zijn om je medicatie op de juiste momenten in te nemen. Bijvoorbeeld als je gewend bent om je geneesmiddelen bij de maaltijden in te nemen. Bovendien kan je lichaam anders reageren op je medicatie, omdat je anders eet en slaapt. Je apotheker kan je daarbij helpen…


​Als je diabetes hebt, is het moeilijk om mee te doen met de ramadan.


Tijdens de ramadan kan het lastig zijn om je medicatie op de juiste momenten in te nemen. Bijvoorbeeld als je gewend bent om je geneesmiddelen bij de maaltijden in te nemen. Bovendien kan je lichaam anders reageren op je medicatie, omdat je anders eet en slaapt. Je apotheker kan je daarbij helpen…

Je apotheker kan je bijvoorbeeld advies geven over het juiste moment van inname, bv. een half uur voor de maaltijd. Voor sommige geneesmiddelen is dat erg belangrijk. Je apotheker kan je in overleg met je huisarts ook medicatie geven die langer werkt, zodat je die maar 1 maal per dag moet innemen. Soms kan het ook nodig zijn om de dosis van een geneesmiddel aan te passen…

Wat voor jou de beste oplossing is, hangt af van je ziekte, je medicatie, je gezondheid en wat je zelf wil. Krijg je tijdens de ramadan gezondheidsklachten, overleg dan in elk geval met je apotheker of huisarts.

Diabetes?

Als je diabetes hebt, is het moeilijk om mee te doen met de ramadan. Dat komt doordat je tijdens de ramadan heel anders leeft en eet: je eet op andere momenten, je krijgt een andere hoeveelheid calorieën en koolhydraten binnen en je bent misschien minder actief dan anders. Daardoor kan je gezondheidsproblemen krijgen:

  • Wanneer je de hele dag niets eet en drinkt, krijg je gemakkelijker een lage bloedsuikerspiegel (hypo). Dat kan gevaarlijk zijn.

  • Als je na een dag vasten opeens veel eet, krijg je een te hoge bloedsuikerspiegel (hyper).

Heb je diabetes met gezondheidsproblemen (vaak hypo's of schade aan ogen, nieren of hart)? Dan kan je beter niet meedoen aan de ramadan. Het risico op ernstige gezondheidsproblemen is dan te groot. Je hoeft van je geloof dan ook niet mee te doen met de ramadan.

Heb je geen gezondheidsproblemen, dan kan je wel meedoen aan de ramadan, maar besteed toch extra aandacht aan een evenwichtige voeding en drink voldoende. Controleer ook je bloedsuikergehalte geregeld tijdens de ramadan. En vraag gerust raad aan je apotheker wanneer je je medicatie het best kan nemen. Misschien kan je apotheker je in overleg met je huisarts een aangepast innameschema geven.

COVID-vaccinatie?

Wat als je een uitnodiging ontvangt om je tijdens de ramadan te laten vaccineren tegen Covid? Geen probleem. Het Executief van de Moslims van België (EMB) en de ermee verbonden Raad der Theologen stellen in dit persbericht de Belgische moslimburgers gerust “over het feit dat (corona)vaccins op geen enkele manier interfereren met de naleving van de vasten en de geldigheid ervan ook niet beïnvloeden.” Met een vaccin verbreek je het vasten niet, omdat het niet via de keel gaat, én er geen voedingsstoffen in zitten. Daarom kunnen moslims zich ook tussen zonsopgang en zonsondergang laten vaccineren. De Raad der Theologen voegt eraan toe “dat het vaccin onontbeerlijk blijft om mensenlevens te redden.”

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie