Zo’n 3,8 miljard mensen oftewel de helft van de wereldbevolking kunnen momenteel geen beroep doen op de gezondheidsdiensten die ze nodig hebben. Met die onthutsende cijfers toont de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) het belang aan van universele gezondheidszorgdekking. Hoewel het thema al zijn eigen speciale dag heeft op Universal Health Coverage Day (12 december), wil de organisatie het topic toch nog eens extra in de verf zetten als thema van de Wereldgezondheidsdag op 7 april.

Een 55-jarige man krijgt te horen dat hij een zeldzame vorm heeft van kanker, maar kan de behandeling enkel betalen wanneer hij alle spaarreserves van zijn gezin zou uitgeven. Hij kiest er uiteindelijk voor om zijn kinderen te laten studeren en hiervoor zijn eigen leven op te offeren. De schrijnende verhalen waarmee de WGO het belang van universele gezondheidszorgdekking illustreert, gaan door merg en been. “Niemand zou moeten hoeven kiezen tussen sterven en financiële moeilijkheden”, zegt ook Tedros Adhanom Ghebreyesus, huidig directeur-generaal van de WGO.

Universele gezondheidszorgdekking betekent dat alle mensen beroep kunnen doen op kwalitatieve gezondheidsdiensten, waar en wanneer ze die nodig hebben, zonder hierbij in financiële problemen terecht te komen. Nu nog verzeilen zo’n 100 miljoen mensen in extreme armoede en moeten ze op anderhalve euro of minder per dag overleven omdat ze gezondheidskosten uit eigen zak moeten betalen. Twaalf procent van de wereldbevolking besteedt ook minstens 10 % van haar huishoudelijk budget aan gezondheidsuitgaven voor zichzelf, een ziek kind of een ander familielid.

De WGO komt nu met een heuse campagne om dit probleem hoger op de agenda te zetten. De voordelen van universele gezondheidszorgdekking zijn dan ook niet min: de gezondheid en levensverwachting van mensen gaan erop vooruit, er is minder armoede en minder risico op honger, er worden jobs gecreëerd, de economische groei neemt toe en de gendergelijkheid verbetert.