Met Doel, Tihange, Mol, Dessel en Fleurus telt België in totaal vijf nucleaire sites. Daarnaast bevinden ook de kerncentrales van Chooz (Fr.) en Borssele (Nl.) zich dicht bij onze landsgrenzen. Aangezien nucleaire installaties moeten voldoen aan strenge veiligheidsvoorwaarden en regelmatig worden gecontroleerd, is de kans op een ernstig ongeval op een van die sites gelukkig klein.

Toch is een kernongeval nooit helemaal uitgesloten. Daarom is het belangrijk te weten welke voorzorgsmaatregelen je nu al kan nemen om je beter te beschermen, en hoe je jezelf in veiligheid kan brengen wanneer er effectief een ernstig nucleair ongeval plaatsvindt.

Wat kan je nu al doen om voorbereid te zijn op een nucleair ongeval?

  • Schrijf je in op BE-Alert: zo word je bij een noodsituatie meteen verwittigd door de overheid.
  • Informeer je op www.nucleairrisico.be.
  • Als je binnen een zone van 20 km rond een nucleaire installatie woont (10 km voor het IRE in Fleurus), ga dan langs bij je apotheker om een voorraad gratis jodiumtabletten in te slaan.

Hoe breng je jezelf in veiligheid bij een nucleair ongeval?

  • Zoek een schuilplaats op. Schuilen is de beste manier om je te beschermen. Ga binnen in het dichtstbijzijnde gebouw en blijf binnen tot je bericht krijgt van de overheid dat het opnieuw veilig is om naar buiten te gaan.
  • Sluit ramen en deuren, en zet ventilatiesystemen af. Neem bij voorkeur plaats in een centrale ruimte op het gelijkvloers. Muren en plafonds bieden een betere bescherming dan ramen.

Luister naar de aanbevelingen van de overheid. Informeer je over de juiste maatregelen via radio, tv, overheidswebsites en officiële social-mediakanalen.