Tijdens de Week van het Hartritme wil de Belgian Heart Rythm Association (BeHRA) iedereen bewustmaken van de symptomen en gevaren van hartritmestoornissen, en zo veel mogelijk mensen vormen in het correct uitvoeren van eerste hulp en reanimatie. De boodschap luidt dan ook zeer duidelijk: Enkele minuten om een leven te redden. Durf helpen!

Gratis initiatie reanimatie

De BeHRA streeft ernaar om het aantal slachtoffers van hartritmestoornissen terug te dringen en de levenskwaliteit van hartpatiënten te verbeteren. Daarvoor organiseert ze van 28 mei tot 1 juni 2018 opnieuw een zeventigtal gratis informatie- en initiatiesessies over de risico’s van hartstilstand en de reanimatie van slachtoffers in 23 scholen over heel het land. Vorig jaar leerden meer dan 3000 mensen reanimeren tijdens de campagne!

Wil je ook graag deelnemen aan een initiatie in reanimatie en eerste hulp? Klik hier om je in te schrijven.

Elke seconde telt

Bij een hartstilstand is een snelle reactie de sleutel tot het overleven en een goed herstel achteraf. De beste kans op overleven is niet de topdokter in het ziekenhuis, maar wel de personen rondom het slachtoffer. Hoe langer het slachtoffer zonder hulp blijft, hoe groter de kans op blijvende schade en overlijden. Bij elke minuut die voorbijgaat zonder hartmassage of externe schok om het hart terug op te starten, daalt de overlevingskans met 10% en wanneer het slachtoffer geen hulp krijgt binnen de eerste 4 tot 6 minuten na de hartstilstand, is de kans op overlijden 90 à 95%. Elke seconde is dus van belang, durf helpen!

Meer informatie over hartstilstand en de campagne vind je op www.mijnhartritme.be.