Ook dit jaar loopt de ‘Week van de Migraine’ (14 tot 19 mei) in de Belgische apotheken. De sensibiliseringscampagne wil deze keer vooral de aandacht vestigen op het schuldgevoel dat migrainepatiënten zich vaak aanpraten. Met de slogan ‘Migraine hoeft geen extra etiket’ en enkele sterke visuals, wil de campagne de problematiek rond migraine in onze samenleving op de voorgrond houden en de communicatie tussen hulpverleners en migrainelijders bevorderen.

Migraine is nog steeds een eenzame en onbegrepen ziekte die een grote emotionele impact heeft op het sociale en professionele leven van patiënten. Bovendien moet 1 op de 3 migrainelijders noodgedwongen activiteiten afzeggen omwille van ziekte. 40 tot 60% voelt zich daar schuldig over, en minstens 1 op de 5 migrainepatiënten wordt ooit geconfronteerd met vooroordelen of onbegrip.

Je apotheker als eerste aanspreekpunt

Heb je regelmatig last van hoofdpijn? Wordt die hoofdpijn vergezeld door misselijkheid, braken of overgevoeligheid voor licht en/of geluid? Tijdens de ‘Week van de Migraine’ kan je in de apotheek vragen naar een patiëntenfolder met een migrainetest. Via die test kan je apotheker een eerste indicatie geven van de hoofdpijnvorm en je eventueel doorverwijzen naar een arts. Je kan in de apotheek ook terecht voor een migrainedagboek om een beter zicht te krijgen op de frequentie, de patronen en de oorzaken van hoofdpijn- en migraineaanvallen.

Wat ervaart iemand met migraine?

Iedereen kent wel iemand die last heeft van migraine-aanvallen. Toch is het moeilijk om te begrijpen hoe zo’n aanval nu écht voelt. Tijdens de ‘Week van de Migraine’ is het mogelijk om in verschillende treinstations in België de aandoening – zonder de pijn weliswaar – virtueel te ervaren.

Treinstation

Datum

Uur

Charleroi

14 mei 2018

16u – 20u

Namen

15 mei 2018

16u – 20u

Brussel-Centraal

16 mei 2018

16u – 20u

Gent-Sint-Pieters

17 mei 2018

16u – 20u

Antwerpen-Centraal

19 mei 2018

12u – 16u

 

Ook op de website www.weekvandemigraine.be kan je een 360° virtual reality-ervaring van een
migraine-aanval beleven. Je kan er tevens verschillende getuigenissen van migrainepatiënten bekijken en digitaal campagnemateriaal (migrainedagboek en patiëntenfolder) downloaden.