Samen met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldorganisatie voor diergezondheid (Oie), organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de Week voor het goed gebruik van antibiotica. Daarmee willen de organisaties het fenomeen van antibioticaresistentie beter bekend maken en het grote publiek, zorgprofessionals en beleidmakers aanmoedigen om rationeel om te gaan met antibiotica zodat de opmars van antibioticaresistentie kan worden tegengehouden.

De derde editie van die wereldwijde campagne ging afgelopen maandag van start en duurt tot 19 november. Dit jaar wil de WGO het publiek sensibiliseren rond drie grote assen, die worden weergegeven in de volgende drie infografieken (de infografieken zijn Engelstalig):

>> Misbruik en overgebruik van antibiotica brengt ons allen in gevaar

Onnodig gebruik van antibiotica versnelt de opmars van antibioticaresistentie, één van de grootste bedreigingen voor de Wereldgezondheid.

>> Iedereen heeft een rol te spelen

Je kan helpen om antibioticaresistentie te voorkomen. Door infecties te vermijden, doe je het gebruik van antibiotica dalen, en beperk je de verspreiding van antibioticaresistentie. Een goede basishygiëne is één van de meest effectieve manieren om het risico op infecties te beperken. 

>> Denk twee keer na. Vraag advies

Vraag altijd het advies van een gekwalificeerde zorgprofessional voor je antibiotica gebruikt.

Voor meer info over antibiotica, raadpleeg ons artikel “Antibiotica: gebruik ze goed en enkel als het moet” en de website van de Belgische campagne http://www.gebruikantibioticacorrect.be/nl.