Kinderen, en zeker jonge kinderen en zuigelingen, zijn geen kleine volwassenen. Hun lichaam is nog in volle groei en reageert daarom anders op geneesmiddelen. De kans op een overdosering is bij kinderen dan ook groter dan bij volwassenen.

Wees daarnaast ook op je hoede voor vergiftiging. Zorg er steeds voor dat geneesmiddelen bewaard worden buiten het bereik van nieuwsgierige kinderhandjes: in een medicijnkastje waar ze niet bij kunnen. Als je kind toch per ongeluk een geneesmiddel heeft ingeslikt, neem dan onmiddelijk contact op met het Antigifcentrum via het nummer 070 245 245.

Enkele veiligheidsvoorschriften die je best volgt als je een geneesmiddel moet geven aan je kind

Of het nu gaat om een geneesmiddel voorgeschreven door je kinderarts, door je huisarts of aangeraden door je apotheker, wees steeds oplettend wanneer je medicatie toedient aan een kind. In het kader van de campagne « een geneesmiddel is geen snoepje » heeft het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) een reeks veiligheidsvoorschriften geformuleerd, waarvan deze de belangrijkste zijn:

  • Geef je kind nooit een geneesmiddel dat niet rechtstreeks voor hem werd voorgeschreven door je huisarts of aangeraden door je apotheker.
  • Als je kind andere medicatie neemt en/of aan bepaalde allergieën lijdt, breng dan je huisarts of apotheker daarvan op de hoogte.
  • Voor je een geneesmiddel toedient aan je kind, informeer je je best over de gebruiksvoorzorgen, mogelijke bijwerkingen en eventuele contra-indicaties of wisselwerkingen met andere medicatie. Je kan voor die informatie steeds terecht bij je huisarts of apotheker, of gewoon de bijsluiter van het geneesmiddel raadplegen.
  • Houd je altijd strikt aan de dosering die werd voorgeschreven door je huisarts of die aanbevolen wordt door de bijsluiter of door je apotheker. Die dosis is eerder afhankelijk van het lichaamsgewicht van het kind dan van zijn leeftijd. Als er een doseerhulpmiddel (lepel, spuit, pipet, ...) werd meegeleverd met het geneesmiddel, gebruik dat dan ook.
  • Als je twijfelt over de dosering of het moment van inname van het geneesmiddel, vraag dan zeker raad aan je huisarts of apotheker.
  • Neem contact op met je huisarts en/of apotheker als je bijwerkingen opmerkt. Hij zal je zeggen of je de behandeling moet voortzetten, aanpassen of stopzetten.  

Bron: fagg

Neem voor meer info een kijkje op de website van de campagne « een geneesmiddel is geen snoepje »

Zie ook: