Misschien lijd je net als veel andere Belgen aan slapeloosheid. Neem je slaapmiddelen? Gaat het om geneesmiddelen die behoren tot de groep ‘benzodiazepines’ of aanverwante middelen? Weet je dat slaapmiddelen uit die groep mogelijk ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken: slaperigheid waardoor je meer risico loopt om te vallen, verwardheid, geheugen- en concentratiestoornissen, toegenomen slapeloosheid, angst, zelfs agressiviteit, psychische en fysieke afhankelijkheid, ontwenningsverschijnselen bij het stoppen… Kortom, je moet die slaapmiddelen niet lichtvaardig innemen. En toch gebruiken we er in ons land veel meer dan in onze buurlanden.

Waarom? En hoe kunnen we die situatie verbeteren? Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) doet een beroep op jou om antwoorden te vinden. Van 19 februari tot 19 maart nodigt hetde gebruikers van bepaalde slaapmiddelen uit om een korte online enquête (5 à 10 minuten) te beantwoorden. Doel: het gebruik van die slaapmiddelen evalueren en het standpunt van de gebruikers kennen. De enquête is volledig anoniem. Er wordt geen enkele persoonlijke informatie gevraagd. Ben je klaar om de enquête te beantwoorden, maar heb je nog een of meer vragen? Aarzel niet om hulp te vragen aan iemand uit je omgeving of aan je apotheker!

De bevraging is voor jou bedoeld als je:

  • recent een slaapmiddel uit de lijst die onderaan op deze pagina staat, hebt gebruikt voor de behandeling van slaapstoornissen (als je geen van die slaapmiddelen gebruikt, hoef je de enquête niet in te vullen),
  • 18 jaar of ouder bent,
  • in België woont,
  • niet in een ziekenhuis, (verpleeg)instelling of woonzorgcentrum verblijft.

 

Het geneesmiddelenagentschap bedankt je alvast voor je deelname!