De huisapothekers doen een oproep aan mensen die verschillende geneesmiddelen moeten nemen voor een (of meer) chronische aandoeningen (onder andere diabetes, astma, verhoogde bloeddruk, problemen met het hart, de nieren, de longen of andere organen…) om steeds een actueel medicatieschema bij zich te dragen, en op z’n minst de contactgegevens van de eigen apotheker. Dat kan namelijk van levensbelang zijn bij een (onverwachte) opname in het ziekenhuis, zeker in deze uitzonderlijke tijden…

De zorgverleners in het ziekenhuis moeten weten welke medicatie je thuis neemt om je goed te kunnen verzorgen. Zeker tijdens deze coronacrisis is dat belangrijk, omdat patiënten, bij vermoeden van COVID-19, zonder begeleiding van familie worden opgenomen. Het is dus van levensbelang dat de patiënt een duidelijk overzicht van de thuismedicatie bij zich heeft.

Ben je een chronische patiënt die verschillende geneesmiddelen moet nemen? Dan houdt jouw huisapotheker dat overzicht voor jou goed bij in een medicatieschema. Vraag hem om een papieren exemplaar van jouw medicatieschema, en bewaar dat in jouw portefeuille of handtas – of bewaar een digitale versie in jouw smartphone. Zo heb je zeker jouw overzicht van medicatie bij wanneer je onverwacht naar het ziekenhuis zou moeten vertrekken.

Kan je zelf het huis niet verlaten? Een familielid of mantelzorger kan met jouw toestemming een exemplaar van jouw medicatieschema verkrijgen.

Nog een tip voor personen die geen huisapotheker hebben, maar wel geneesmiddelen of andere gezondheidsproducten gebruiken: noteer goed wat je neemt en draag dat overzicht steeds bij jou. Noteer ook de contactgegevens van de apotheker bij wie je je medicatie haalt (en bezorg ze ook aan familie of mantelzorger), zo kunnen de zorgverleners in het ziekenhuis indien nodig steeds jouw apotheker contacteren voor meer informatie!

Je huisapotheker is er voor jou. Vandaag meer dan ooit!