Sinds 1 februari 2020 moet je voorschrift door je arts opgesteld worden op een “nieuw model”, om geldig te zijn. Is dat niet het geval, dan riskeer je geen recht te hebben op terugbetaling van  vergoedbare geneesmiddelen door je ziekenfonds. Dat willen we uiteraard vermijden!

Bij elektronische voorschriften is er doorgaans geen probleem; de software van je arts past automatisch het nieuwe model toe. Bij papieren voorschriften, die bijvoorbeeld op huisbezoek of in noodgevallen nog worden gebruikt, kan het zijn dat je nog een oud model van voorschrift krijgt. 

Het nieuwe (papieren) model bevat twee duidelijke kenmerken, die je zelf eenvoudig kan herkennen om zeker te zijn dat je voorschrift geldig is:

  1. de vermelding ‘Geneesmiddelenvoorschrift van toepassing vanaf 1 november 2019’ onderaan het voorschrift
  2. een vak ‘Einddatum van de uitvoerbaarheid’ waarin de uiterste geldigheidsdatum van je voorschrift vermeld wordt. Tot die datum kan je met je voorschrift je geneesmiddelen afhalen bij je apotheker en ben je zeker van terugbetaling van vergoedbare medicatie. Dat vak vind je ook terug op een papieren bewijs van elektronisch voorschrift: dat is het document waarmee je bij je apotheker medicatie kan afhalen die elektronisch werd voorgeschreven.

Ben je niet zeker of jouw voorschrift wel geldig is? Je kan het ook steeds even navragen bij je apotheker, die dat met plezier zal checken voor jou.