Herken jij een beroerte?

Naar aanleiding van de Werelddag van de Beroerte op 29 oktober, organiseren tal van zorgorganisaties en ziekenhuizen acties om de bewustwording en kennis over beroerte te vergroten. Een snelle herkenning van de symptomen is immers essentieel om de gevolgen ervan te beperken.

Een cerebrovasculair accident (CVA), in de volksmond ook wel gekend als een beroerte, is een acute medische aandoening waarbij de doorbloeding van de hersenen plots wordt verstoord. Zo’n CVA kan ontstaan door afsluiting van een bloedvat en hersenbloedingen. Iedere dag worden ongeveer 50 mensen in ons land getroffen. Een CVA is een medisch spoedgeval waarvan de schadelijke gevolgen aanzienlijk kunnen zijn, want met iedere seconde die passeert, sterven duizenden neuronen in de hersenen af. Een beroerte is een belangrijke doodsoorzaak en tevens een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Maar als medische bijstand snel kan worden geboden, kunnen de gevolgen beperkt blijven en zijn de kansen op herstel beduidend groter.

Herken jij de symptomen?

De symptomen van een CVA komen zeer plots tot uiting. Vaak voelt het slachtoffer geen pijn, wat ertoe leidt dat men de situatie zou kunnen minimaliseren. Op basis van de FAST-test kan je snel nagaan of het gaat om een beroerte. Wanneer één van de volgende tekenen zich voordoen, moet men onmiddellijk de hulpdiensten (112) of een arts verwittigen:

FACE: Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt. Geen volledige glimlach? Bel de hulpdiensten.

ARM: Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en check of ze tegelijk omhoog gaan. Is er een verschil? Bel de hulpdiensten.

SPEECH: Stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken. Heeft het slachtoffer het moeilijk? Bel de hulpdiensten.

TIME: Bepaal hoe lang de klachten al duren. Schakel meteen medische hulp in en beperk de schade.

Raadpleeg ook: