“Mag ik je huisapotheker zijn?”… Als je één dezer dagen je vertrouwde apotheek binnenloopt, kan je er niet omheen: de apothekers lanceren een nieuwe dienst! De huisapotheker helpt chronische patiënten om hun levenskwaliteit en zelfstandigheid zo lang mogelijk te behouden door onder andere een continue opvolging en persoonlijke begeleiding en een up-to-date medicatieschema. 

Chronische patiënten kunnen sinds 1 oktober een huisapotheker kiezen. Met een persconferentie werd die nieuwe dienstverlening in de apotheek vanmorgen officieel gelanceerd door Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block, de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) en de Vereniging der Coöperatieve Apotheken van België (OPHACO), bijgestaan door verschillende vertegenwoordigers van artsen en patiëntenverenigingen. Op de persconferentie zette minister De Block haar handtekening onder de ‘eerste’ overeenkomst met een huisapotheker, verschillende stakeholders uit de gezondheidszorg volgden haar voorbeeld… Nu is het aan de patiënten!

De huisapotheker

Dankzij de nieuwe functie van huisapotheker, kunnen apothekers een meer geïndividualiseerde begeleiding bieden, afgestemd op de specifieke noden van hun chronische patiënten die vaak verschillende geneesmiddelen moeten nemen. De huisapotheker bezorgt hen ook een persoonlijk medicatieschema en houdt dat altijd up-to-date. Daarmee wil de huisapotheker hen helpen om hun levenskwaliteit en zelfstandigheid zo lang mogelijk te behouden. De nieuwe dienstverlening in de apotheek wordt volledig terugbetaald door het RIZIV.

Meer informatie?

Wat de dienstverlening van de huisapotheker concreet inhoudt en welke meerwaarde dat aan chronische patiënten biedt, lees je in het artikel “Haal het beste uit je gezondheid dankzij je huisapotheker!”.