“Hoe gaat het met je?”

10 oktober 2017 – Jaarlijks staat 10 oktober wereldwijd in het teken van geestelijke gezondheid. Veel mensen lijden immers in alle stilte aan depressie of angsten, vaak uit schroom, schrik voor stigmatisering of een gebrek aan kennis. Nochtans is het bij psychische problemen cruciaal om tijdig hulp te zoeken. De Werelddag voor Geestelijke Gezondheid wil mensen bewust maken van de problematiek en stimuleren om tijdig (professionele) hulp in te roepen. 

Hoe gaat het met je?” Haast vanzelf reageert men vaak ‘Goed, en met jou?’ maar uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) blijkt duidelijk dat dat antwoord lang niet altijd klopt… Wereldwijd lijden meer dan 300 miljoen mensen aan depressie. Meer dan 260 miljoen mensen leven met angststoornissen. Kijken we dichter bij huis, dan zijn de cijfers niet veel beter: een kwart van de Vlamingen voelt zich slecht in z’n vel, bijna één op drie jongeren zegt psychische problemen te hebben. En ongeveer de helft van de werknemers denkt binnen vijf jaar een burn-out te hebben.

Taboe

Depressie, burn-out, angsten, alcoholverslaving… De cijfers liegen er niet om: heel wat mensen lijden mentaal, te vaak in stilte! Nochtans zijn we met z’n allen anno 2017 meer dan ooit bewust bezig met gezondheid, en toch blijft mentale gezondheid in een taboesfeer hangen. Mensen met psychische problemen voelen zich door dat taboe vaak gehinderd om te praten over hun gedachten en gevoelens, en professionele hulp te zoeken.

De drempel verlagen

In Vlaanderen worden jaarlijks heel wat acties op touw gezet rond geestelijke gezondheid. De grootschalige campagne “Samen veerkrachtig” bijvoorbeeld lanceerde sinds begin oktober honderden evenementen om het thema bespreekbaar te maken. Op de website www.samenveerkrachtig.be worden veel informatie, tips en nuttige links aangeboden aan wie meer wil weten over veerkracht. Je kan ook je veerkracht meten met een test die werd ontwikkeld in samenwerking met de Vlaamse Overheid.

Ook het project Te Gek!? wil de drempel om hulp te vragen slopen, en lanceert ieder jaar talloze activiteiten en projecten, zoals onder andere de campagne 4voor12 met een campagnelied ‘Set Them Free’ en een drempelverlagende tournee van muziektheater ‘Open Geest XL’ langs de Vlaamse cultuurcentra.

Hulp is steeds bereikbaar

Dankzij periodieke acties wordt geestelijke gezondheid meer bespreekbaar. Andere initiatieven staan misschien minder in de kijker, maar zetten zich wel het hele jaar door in voor mensen met psychische problemen. Tele-Onthaal is bijvoorbeeld de klok rond telefonisch bereikbaar via het nummer 106 en ’s avonds, woensdag- en zondagnamiddag via chat. Wie kampt met zelfmoordgedachten, kan terecht op 1813.be voor informatie, een anonieme chatsessie of mail. De anonieme zelfmoordlijn is dag en nacht gratis bereikbaar op het nummer 1813.

Goede familie of vrienden, een vriendelijke buur, je huisarts of vertrouwde apotheker, of misschien eerder een anoniem luisterend oor… er is steeds iemand die bereid is om te luisteren. Voel je je niet goed? Aarzel niet en zoek hulp, want praten helpt!