Deze week vindt de Europese hiv-hepatitis Testing Week plaats. Dat initiatief wil iedereen aanmoedigen om zich te laten testen op hiv en/of hepatitis, om zo het aantal late diagnoses te doen dalen. De symptomen van die aandoeningen kunnen immers lang onopgemerkt blijven en bij velen wordt een infectie dan ook pas laat vastgesteld. 

Zoals ieder jaar gaat de Europese HIV-Hepatitis Testing Week de Wereldaidsdag vooraf, die plaatsvindt op 1 december. Het initiatief wil het bewustzijn vergroten rond de seksueel overdraagbare aandoeningen hiv/aids, en hepatitis: hoe vaak infecties voorkomen, wat de symptomen en de behandeling zijn, en welke voorzorgen men kan nemen om het risico op een infectie te beperken.

Veel mensen met hiv of hepatitis weten vaak lange tijd niet eens dat ze het virus in zich dragen, omdat de symptomen lang onopgemerkt kunnen blijven. Tijdens de Testing Week wordt daarom iedereen aangemoedigd om zich te testen op hiv en/of hepatitis.

In België kan je je laten testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen bij de huisarts, gynaecoloog of in een wijkgezondheidscentrum (voor een wijkgezondheidscentrum in uw buurt: www.vwgc.be/info.php). Voor hiv kan je ook terecht bij een gespecialiseerd centrum of aidsreferentiecentrum (www.levenmethiv.be/aidsreferentiecentrum). Belangrijk: had je de laatste 72 uur een risicovol contact, dan kan je in aanmerking komen voor een preventieve spoedbehandeling (PEP) die het risico op besmetting drastisch kan doen dalen. 

 Personen die een eventuele besmetting met hiv liever binnen het comfort van eigen huis testen, kunnen ook bij hun apotheker terecht voor een betrouwbare zelftest, op voorwaarde dat de meest recente blootstelling aan het risico dateert van minstens 3 maanden eerder. Meer info over de zelftest vind je hier.

In het artikel Hiv en hepatitis: screenen, behandelen, voorkomen  vind je meer informatie over deze seksueel overdraagbare aandoeningen, de symptomen en behandeling.