Apotheek van wacht
Tussen 22u en 9u: gelieve het nummer
0903 99 000 te bellen [1,50 EUR/Min]

Vind een apotheek van wacht tussen 9u en 22u

Vind een apotheek van wacht tussen 9u en 22u

Vind een apotheek in uw buurt

Vind een apotheek in uw buurt

Griep en pneumokokken: beter voorkomen dan genezen

Printvriendelijke versiePDF-versie

Bij griep kunnen agressieve complicaties optreden, zoals bronchitis en longontsteking (of pneumonie). Vooral personen die behoren tot een risicogroep zijn daar gevoelig voor. Na het zware griepseizoen van 2014-2015 werd echter vastgesteld dat nauwelijks de helft van de personen die behoren tot een risicogroep, zich liet vaccineren en dat terwijl vaccinatie het risico op complicaties sterk kan doen dalen. 

De apothekers lanceerden daarom vorig jaar een sensibiliseringscampagne om de gevolgen van griep te beperken en zo veel mogelijk (risico-)patiënten te motiveren om zich te laten vaccineren. En wat bleek? Sensibiliseren rendeert! Apothekers die vorig jaar actief hebben gesensibiliseerd, hebben ervoor gezorgd dat heel wat meer mensen werden gevaccineerd dan het jaar voordien - zelfs tot 10% meer in de doelgroepen onder 50 jaar. De apothekers zijn zich bewust van hun preventieve rol en de impact die zij kunnen hebben, daarom werpen zij zich dit jaar dus opnieuw vol overgave in de strijd tegen griep. 

Pneumo…watte?
Anders dan vorig jaar ligt de klemtoon van de nieuwe campagne niet alleen op griepvaccinatie, maar wordt ook het belang van pneumokokkenvaccinatie benadrukt. De pneumokok is de bacterie die in veel gevallen verantwoordelijk is voor een longontsteking of pneumonie, één van de meest gevreesde complicaties van de griep vanwege zijn hoge mortaliteit (1 op de 5 patiënten overlijdt eraan). De doelgroep is grotendeels dezelfde voor beide aandoeningen. Wees dus slim en laat het vaccin tegen pneumokokken dit jaar samen met het griepvaccin zetten.

Vaccineren of niet? Praat erover met uw apotheker!
Dankzij het regelmatig contact in de apotheek en uw Farmaceutisch Dossier, bevindt uw apotheker zich in de ideale positie om u te informeren en aan te moedigen tot vaccinatie. Vooral bij personen ouder dan 65 jaar of met een verminderde weerstand of chronische aandoening zoals hoge bloeddruk of suikerziekte (personen dus die zich in een risicogroep* bevinden) is vaccinatie van vitaal belang, want de griep en pneumonie kunnen ernstige gevolgen hebben met zelfs de dood als resultaat...


*Bevindt u zich in een risicogroep?

  • Zwangere vrouwen in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap op het moment van griepseizoen
  • Iedereen ouder dan 65 jaar
  • Rokers
  • Alle mensen vanaf 6 maand oud met diabetes of andere chronische ziekte, of mensen met een verminderde weerstand door een andere ziekte of behandeling
  • Alle personen opgenomen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis 
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector
  • Iedereen die samenwoont met bovengenoemde risicopersonen of zorgt voor kinderen jonger dan 6 maand

Wanneer u de komende periode dus langsgaat bij uw apotheker, kan het zijn dat hij u zal aanspreken over de seizoensvaccinatie. Als u behoort tot één van de risicogroepen, zal uw apotheker u informeren over de voordelen van vaccinatie voor u persoonlijk, de risico’s van de griep en pneumokokken, wanneer u zich best laat vaccineren en wat deze vaccinatie concreet inhoudt. U kan meteen ook uw vaccins reserveren bij uw apotheker. Die reservatie kan u zonder voorschrift doen, u bezorgt dat aan uw apotheker bij de ophaling in de apotheek.

Meer lezen?