Gezond op vakantie

Juli 2017 – Hoge temperaturen, lange avonden op een terrasje, een rijk aanbod festivals… De zomervakantie is duidelijk goed begonnen! Gaat u op reis of geniet u van de charme van eigen land? Met een goede voorbereiding haalt u het maximum uit uw vakantie en komt u gezond de zomer door.

Op reis?

Zeker wanneer u naar een ver land reist, is het aangeraden om voldoende op voorhand het reisadvies en de aanbevolen vaccinaties voor uw bestemming te controleren. Op de websites Reisgeneeskunde van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde en Gezondheidspas Reizen 2017van de vzw Omtrent Gezondheid kan u eenvoudig alle benodigde informatie opzoeken op basis van het land of regio waar u naartoe reist. Sowieso is die site een bezoekje waard, vooral als u verre oorden opzoekt. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen voor u vertrekt, vermijdt u onaangename verrassingen tijdens uw vakantie.

Ga voor u vertrekt nog even langs bij uw apotheker om uw reisapotheek samen te stellen of te vervolledigen. Behalve een voldoende voorraad van geneesmiddelen die ieder gezinslid gewoonlijk moet nemen, neemt u best ook enkele specifieke geneesmiddelen en verzorgingsproducten mee op reis. Steriele kompressen, ontsmettingsmiddel, een koortswerend en pijnstillend geneesmiddel… De rubriek Reisapotheek van de website Belgium.be biedt u alvast een goede basis aan! Uw apotheker kan u helpen om uw reisapotheek af te stemmen op uw noden.

Tip: op de website “Een geneesmiddel is geen snoepje” biedt het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten u in één overzichtelijke rubriek alle nuttige informatie over de huis- en reisapotheek.

Vakantie in eigen land?

De vakantie is het ideale moment om ervoor te zorgen dat uw huisapotheek op orde is. Het kan ook geen kwaad om steeds een verbanddoos in de auto te hebben voor wanneer u onderweg een ongemak tegenkomt. Lees hier wat een praktische verbanddoos allemaal bevat.

Tijdens de zomer kan het kwik snel stijgen. Geneesmiddelen en hitte vormen echter geen goede combinatie. Je lichaam kan anders reageren, de werking van het middel kan beïnvloed worden… Vraag dus advies aan uw apotheker wanneer de temperaturen stijgen. Hij kan u uitleggen welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen met uw geneesmiddelen en voor welke symptomen u eventueel zou moeten opletten.

Let ook op met alcoholconsumptie. Een frisse pint op een terras kan deugd doen, maar u kiest beter voor een bruisend watertje als bepaalde geneesmiddelen moet nemen. In onze folder “Geneesmiddelen en alcohol? Vermijd gevaarlijke cocktails… vindt u daarover meer informatie, maar aarzel ook daarvoor niet om advies over uw persoonlijke situatie te vragen aan uw apotheker.

Gaat u op uitstap of gaat uw vertrouwde apotheker even dicht tijdens de vakantie? Ook in dat geval kan het geen kwaad om zich voor te bereiden: vraag uw apotheker om uw Gedeeld Farmaceutisch Dossier te openen. Dan kan de apotheker tot wie u zich wendt, uw relevante medicatiegegevens raadplegen en eventuele problemen zoals overdosering of contra-indicatie uitsluiten. Zo bent u bij apothekers in gans België zeker van advies afgestemd op uw persoonlijke situatie. Meer informatie over die gratis dienstverlening, vindt u in het artikel “Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier: een extra veiligheid! op onze website.

En verder raden we u aan om beschermd van de zon te profiteren, waakzaam te zijn voor teken- en andere beten en vooral… te genieten*!

Alvast een prettige vakantie gewenst!

 

 

*Toch een ongemak? Het Rode Kruis geeft alvast enkele eerstehulptips voor de zomer en u kan uiteraard steeds terecht bij de dichtstbijzijnde apotheker!