Gezond op vakantie

Hoge temperaturen, lange avonden op een terrasje, een rijk aanbod festivals… De zomervakantie is duidelijk goed begonnen! Ga je op reis of geniet je van de charme van eigen land? Met een goede voorbereiding haal je het maximum uit je vakantie en kom je gezond de zomer door.

Op reis?

Zeker wanneer je naar een ver land reist, is het aangeraden om voldoende op voorhand het reisadvies en de aanbevolen vaccinaties voor je bestemming te controleren. Op de websites Reisgeneeskunde van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde en Gezondheidspas Reizen 2017 van de vzw Omtrent Gezondheid kan je eenvoudig alle benodigde informatie opzoeken op basis van het land of regio waar je naartoe reist. Sowieso is die site een bezoekje waard, vooral als je verre oorden opzoekt. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen voor je vertrekt, vermijd je onaangename verrassingen tijdens je vakantie.

Ga voor je vertrekt nog even langs bij je apotheker om je reisapotheek samen te stellen of te vervolledigen. Behalve een voldoende voorraad van geneesmiddelen die ieder gezinslid gewoonlijk moet nemen, neem je best ook enkele specifieke geneesmiddelen en verzorgingsproducten mee op reis. Steriele kompressen, ontsmettingsmiddel, een koortswerend en pijnstillend geneesmiddel… De rubriek Reisapotheek van de website Belgium.be biedt alvast een goede basis aan! Je apotheker kan je helpen om je reisapotheek af te stemmen op jouw noden.

Tip: op de website “Een geneesmiddel is geen snoepje biedt het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten in één overzichtelijke rubriek alle nuttige informatie over de huis- en reisapotheek.

Vakantie in eigen land?

De vakantie is het ideale moment om ervoor te zorgen dat je huisapotheek op orde is. Het kan ook geen kwaad om steeds een verbanddoos in de auto te hebben voor wanneer je onderweg een ongemak tegenkomt. Lees hier wat een praktische verbanddoos allemaal bevat.

Tijdens de zomer kan het kwik snel stijgen. Geneesmiddelen en hitte vormen echter geen goede combinatie. Je lichaam kan anders reageren, de werking van het middel kan beïnvloed worden… Vraag dus advies aan je apotheker wanneer de temperaturen stijgen. Hij kan je uitleggen welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen met jouw geneesmiddelen en voor welke symptomen je eventueel zou moeten opletten.

Let ook op met alcoholconsumptie. Een frisse pint op een terras kan deugd doen, maar je kiest beter voor een bruisend watertje als bepaalde geneesmiddelen moet nemen. In onze folder “Geneesmiddelen en alcohol? Vermijd gevaarlijke cocktails… vind je daarover meer informatie, maar aarzel ook daarvoor niet om advies over jouw persoonlijke situatie te vragen aan je apotheker.

Ga je op uitstap of gaat jouw vertrouwde apotheker even dicht tijdens de vakantie? Ook in dat geval kan het geen kwaad om je voor te bereiden: vraag je apotheker om je Gedeeld Farmaceutisch Dossier te openen. Dan kan de apotheker tot wie je je wendt, jouw relevante medicatiegegevens raadplegen en eventuele problemen zoals overdosering of contra-indicatie uitsluiten. Zo ben je bij apothekers in gans België zeker van advies afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Meer informatie over die gratis dienstverlening, vind je in het artikel “Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier: een extra veiligheid! op onze website.

En verder raden we je aan om beschermd van de zon te profiteren, waakzaam te zijn voor teken- en andere beten en vooral… te genieten*!

Een prettige vakantie gewenst!

 

*Toch een ongemak? Het Rode Kruis geeft alvast enkele eerstehulptips voor de zomer en je kan uiteraard steeds terecht bij de dichtstbijzijnde apotheker!